Law & Order: Trial by Jury

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Law & Order: Trial by Jury
Formatpravosudna serija
KreatorDick Wolf
NastupajuBebe Neuwirth
Amy Carlson
Kirk Acevedo
Fred Dalton Thompson
Jerry Orbach
Scott Cohen
Zemlja porijekla SAD
Broj serijala1
Broj epizoda13 (Spisak epizoda)
Produkcija
Trajanje1 sat po epizodi (s reklamama)
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje3.3. 2005. – 21.1. 2006.
Kronologija
Srodne emisijeZakon i red
Zakon i red: Odjel za žrtve
Zakon i red: Zločinačke nakane
Zakon i red: Los Anđeles
Zakon i red: UK
Zakon i red: Paris

Law & Order: Trial by Jury je bila američka TV serija posvećena krivičnopravnim procesima u New Yorku. Predstavlja treći po redu spin-off popularne TV-serije Zakon i red. Radnja epizoda se gotovo isključivo bavila suđenjima, pokazujući pripreme optužbe i obrane za suđenje, kao i samo suđenje. Serija se prikazala na NBC-u 2005. godine, s time da je posljednju epizodu premijerno prikazala TV-stanica Court TV (danas truTV) nekoliko mjeseci kasnije nakon obustave snimanja.

Format[uredi | uredi kod]

Svaka epizoda serije je započinjala sa riječima koje izgovara Steven Zirnkilton i koje glase:

U krivičnopravnom sistemu, svi branjenici su nedužni dok im se ne dokaže krivnja, bilo priznanjem, nagodbom ili suđenjem pred porotom. Ovo je jedno od tih suđenja.

Za razliku od ostalih serija iz franšize, epizode nisu prikazivale same zločine, nego su se oni prepričavali na samom početku, kako bi se ostavilo što više vremena za prikaz samog suđenja.

Iako je serija hvaljena, njena je gledanost bila slaba, pa je snimanje obustavljeno nakon nepune sezone. To je prva serija iz franšize čije je snimanje obustavljeno. Setovi su nešto kasnije iskorišteni za novu seriju pod nazivom Presuda.

Uloge[uredi | uredi kod]

Lik Glumac Epizode
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Tracy Kibre Bebe Neuwirth Glavni
Kelly Gaffney Amy Carlson Glavni
Hector Salazar Kirc Acevedo Glavni
Arthur Branch Fred Dalton Thompson Glavni
Lennie Briscoe Jerry Orbach Glavni
Chris Ravell Scott Cohen Epizodni Glavni

Epizode[uredi | uredi kod]

Br. Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja Prod.
kod
1 Gnusni producent Jean de SegonzacDick Wolf3. 3. 2005 (2005-03-03)E5701

Dok se Newyorški pomoćnik DA Tracey Kibre bavi ubistvo u usponu Broadway glumica, ali ima malo dokaza za procesuiranje osumnjičenog; priznatog ali arogantni pozorišni producent samozadovoljno zna da je policija nalazi krvi ili čak tijela. Kibre pridružio se njena neprestana zamjenik ADA, Kelly Gaffney, jer oni rade sa Detektivi Briscoe i Salazar da nastavi materijalne dokaze, dok advokat proizvođača manevre javno prikaže nedostaje žena je kao promiskuitetne.

  • Prva pojava Tracy Kibre, Kelly Gaffney, Hectora Salazara, Arthura Brancha i Lennieja Brisca. 
2 41 Pucanj Caleb DeschanelWalon Green4. 3. 2005 (2005-03-04)E5707

Kada je policijski službenik izvršava karijeru kriminalne, Kibre i Gaffney moraju prevladati činjenicu da je optuženi pucao 41 puta od strane policije, a da ne govorimo o optužbi policije korupciju izravnamo harizmatičnog i lukavi branilac. Kibre je molba za pravdu skreće naglo kada dokazi ukazuju da je ubica može biti doušnik federalni agent, dok je također strahuje žiri će suosjećaju kada vide u zavojima čovjek na kotačima u sud za suđenje.

  • Poslednja pojava Lennieja Brisca. 
3 Osvetnik Dwight H. LittleDavid Wilcox11. 3. 2005 (2005-03-11)E5712

Kibre i Gaffney suočiti sa nepopularan posao procesuiranja oca optužen za ubistvo uslovnoj pedofil koji je približio svoju kćer. Slučaj preuzima dodatni zaokret kada istražuju zašto je njegov samozvani pravnik je tako strastveni o njemu predstavljaju. Kasnije, novi dokazi o namjerama pedofila je otkrivena i okružnog tužioca Branch zna nepoželjne publicitet Fallout za njegov odjel mogao povrijediti svoju šansu za reizbor.

  • Prva pojava Chrisa Ravella. 
4 Istina ili posledice Constantine MakrisSinopis: David Wilcox
Scenaristi: David Wilcox i Walon Green
18. 3. 2005 (2005-03-18)E5703
Nakon mlada žena je silovana i ubijena, ADAS Kibre i Gaffney su osujećen od strane trougla osumnjičenih, tri prijatelja koji uključuju bogatašu (Warren Blosjo), loš dječak, a žrtve bivši dečko Danny. Kao tužioci pokušavaju da biste jedan protiv drugog, oni se pitaju koji igra koga. Kada Danny izgleda da je najmanje vjerojatno da laže, iako, Kibre želi da se nagodi s njim, ali ona brine da bi mogao biti manipulacije činjenicama da stekne simpatije žirija. 
5 Bebi bum Michael PressmanSinopis: Joan Rater i Tony Phelan
Scenarista: Pamela J. Wechsler
25. 3. 2005 (2005-03-25)E5704
Kibre i Gaffney goniti mlada dadilja optužen za ubistvo za trese beba i udaranje u glavu, ali oni rade u kameni zid kad je predsjednik vijeća namjerno blokira svaki potez koji naprave. Nakon Kibre odbacuje Gaffney je očajnički ponudu da podnese ostavku tupih iracionalnog gnev sudije, oni otkrivaju teške branioca je trenirao njegov klijent dobro i namerava da upiru prstom ubistva drugdje. 
6 Pravila ponašanja Constantine MakrisSinopis: Pamela J. Wechsler i Walon Green
Scenarista: Pamela J. Wechsler
1. 4. 2005 (2005-04-01)E5710
Kibre se suočava sa preprekama kada je goni slavni Pro košarkaš za ubijanje svoju djevojku, ali prvo ona mora otarasiti se Starstruck porotu, legija navijača, a pamet advokat, i prekrasan trofej supruga igraču, koji je odlučan da visi na ono što ona ima. Iako su druge žene su napadnuti od strane okrivljenog, Kibre i Gaffney imaju teško vrijeme da ih da svjedoče, i novi dokazi da je žrtva prethodno pokušao samoubistvo dodaje složenost ovog slučaja. 
7 Pucanj i krivica Caleb DeschanelChris Levinson8. 4. 2005 (2005-04-08)E5711
Kada radnik banke nemarno snima kupca na smrt i rana drugih, naizgled mentalno nestabilan čovjek radi prstena oko ogorčen Kibre na sudu kada se traži da se brani i eksploatiše njegovu tvrdnju ekstremnih duševne bolove zbog tragične smrti njegovog sina. Kibre i Gaffney moraju povratiti svoje uporište pred žiri kroz starinski detektivski posao, koji otkriva kritične rupe u uporne tvrdnje ubice da je bio žrtva svima. 
8 Kostur [1] David PlattDavid Wilcox15. 4. 2005 (2005-04-15)E5716
Kibre goni neuhvatljiva karijeru krivično Lucas za ubistvo ljigavi bivši policajac i strijeljanju detektiv Ed Green . Kao Kibre ured radi sa Detektiv Joe Fontana, otkrivaju njihov glavni osumnjičeni može biti i proizvođač pornografije. Kada ubod ide loše i šokantan razvoj sudnici smanjuje noge ispod njenom slučaju, Kibre karijera, zanosi se na pronalaženju zašto su pucnjave počinjeni na prvom mjestu. 
9 Linija Richard PearceTony Phelan i Joan Rater22. 4. 2005 (2005-04-22)E5714
Protiv dobar savjet, Kibre ide puna kako bi ponovni pokušaj osuđenog više ubica, koji je pušten zbog falsifikovanih dokaza, ali ona je jedva pomogla uplašeni i Hinky svjedoka, dok je manipulativno osumnjičeni izgleda joj se suprotstavi svaki potez sa svojom skupi advokati. Kako joj krhke slučaju nastavlja da se raspusti, Kibre nada za odmor od svjedoka ili forenzičkih dokaza, i udaljava Gaffney kad razmišlja grčilo etičkih pravila, ako je to potrebno. 
10 Plavi zid Joe Ann FogleRick Eid29. 4. 2005 (2005-04-29)E5713
Kibre je predao političko bomba kad je tražio da krivično goni dva policajca za svoje mutne uloge u ubistvu gej zatvorenika koji je smrtno silovao sa policijskim pendrekom; ona kosi sa detektiv Chris Ravell, koji se suočava sa "plavi zid" u svojoj potrazi za istinom. Pod federalne pritisak za osudu, savjesti pogođeni detektiv uzrokuje više problema kada on pokušava da zaštiti jednog od policajaca i njegova mlada porodica zadržavanjem ključnih dokaza. 
11 Dan[2] Caleb DeschanelSinopis: Chris Levinson
Scenaristi: Chris Levinson i Amanda Green
3. 5. 2005 (2005-05-03)E5715
ADA Kibre radi za procesuiranje serijski silovatelj, čiji je trag žrtava tokom godina je okrečeni njegove bogate i zaštitne majka. Kibre moraju prevazići zastrašivanje svjedoka, pa čak i vidi joj ključne dokaze DNK bacio, ali advokat klizavim osumnjičenog ima još jedno iznenađenje u rukavu. 
12 Dečaci će biti dečaci Aaron LipstadtRick Eid6. 5. 2005 (2005-05-06)E5706
Kibre i Gaffney su poremetili kada mladić priznaje da je ubio transvestita na otkrivanje da je "ona" je bio "on", neposredno prije kontrole otac osumnjičenog također priznaje da je pummeled žrtvu do smrti u samoodbrani. Osim što whipsawed između dva različita priznanja, sumnjive pomoćnik računi ne čini da će okrenuti jedan protiv drugog, što je izazvalo odlučan Kibre do u svoju pravnu vreću trikova na silu pitanje na sudu. 
13 Eros u kasnim osamdesetim Joe Ann FogleChris Levinson21. 1. 2006 (2006-01-21)E5705
Portir jedne zgrade u bogatom kraju Gornja Eastside spašava život stanara kad vuče beskućnika od nje, ali ubija ga u tom procesu, i ono što izgleda kao čin dobre Samaritan je zapravo mnogo složeniji. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Izvori i napomene[uredi | uredi kod]

  1. Ovo je drugi deo epizode "Nadgrobni spomenik" serije "Zakon i red".
  2. Ovo je drugi deo epizode "Noć" "Odjela za žrtve".