Popis monarha Kuša

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Lista Kušitskih kraljeva)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dolje je navedena nepotpuna lista s imenima osoba koje su nosile titulu Qore (Carica majka), Qo (kralj) ili Kandake (carica) Kuša. Neki od dolje navedenih datuma predstavljaju tek grube prcjene. Kronološki raspored vladara je dobro poznat, ali se samo za nekoliko vladara znaju točne godine vladavine. To se prvenstveno odnosi na one koji su vladali Egiptom kao i one koji su vladali za vrijeme stranih najezdi ili slavnih trgovačkih ekspedicija.

Dolje navedeni datumi se temelje na procjenama koje je napravio Fritz Hintze. On ej ustanovio prosječnu dužinu vladavine, koju je potom produživao ili skraćivao na osnovu veličine i raskoši u grobnici vladara. On je pretpostavio da su vladari s dužom vladavina imali više vremena i resursa da sagrade i ukrase svoje grobnice. Međutim, u posljednje vrijeme postoje kontroverze o tome kojem grobnica pripada kojem vladaru, pa se dolje navedene brojke moraju uzeti s rezervom.

Najprecizniji datumi su kušitske vladari koji su kao Dvadeset peta dinastija vladali Egiptom, odnosno kada je Egipat bio dio države Kuš. Datumi su također izvjesni za kraljeve kao što su Aspelta, Arakamani, Nastasen te kandake Shanakdakhete, Amanirenas, Amanishakheto, Amanitore i Amanikhatashan.

Rani dio kronologije je nedovršen. Grobnice i piramide u Sudanu sadržavaju ostatke najmanje četrnaest Greška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; nevaljana imena, tj. ima ih previše vladara Kušitskog Carstva koji su prethodili Piankhiju, a najraniji od njih datira iz godine 1020. pne. Vladari u dvije grobnice su identificirani - Alara i Kashta koji su prethodili Piankhiju. Također je moguće da se u jednoj grobnici nalazio Aserkamani, koji je živio oko godine 950. pne. i koji je slao ekspedicije u Egipat i na mediteransku obalu Sjeverne Afrike.

Glavni grad Napata

Napatu napali i uništili Egipćani. Prijestolnica se miče na jug

Glavni grad premješten u Meroë.

V. također[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]


Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]