Lista šahovskih otvaranja

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ovo je lista šahovskih otvaranja, organizovana od strane Enciklopedije šahovskih otvaranja (ECO). Godine 1966. Šahovski informator kategorisao je šahovska otvaranja u pet širokih oblasti („A“ do „E“), pri čemu je svaka od njih podjeljena na sto potkategorija („00“ do „99“). Otvaranja su objavljena u pet svesaka ECO, sa svescima s oznakom "A" do "E". Ovo je lista šahovskih otvaranja po ECO klasifikaciji.

A - Krilna otvaranja[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Prvi potezi bijeloga osim 1.e4, 1.d4 (A00 – A39)
  • 1.d4 bez 1 ... d5 ili 1. . . Sf6: Netipični odgovori na 1.d4 (A40 – A44)
  • 1.d4 Sf6 bez 2.c4: Netipični odgovori na 1. . . Sf6 (A45 – A49)
  • 1.d4 Sf6 2.c4 bez 2 ... e6 ili 2 ... g6: Atipični indijski sistemi (A50 – A79)
  • 1.d4 f5: holandska odbrana (A80 – A99)

A00–A39[uredi - уреди | uredi izvor]

Prvi potezi bijeloga osim 1.e4, 1.d4:

  • Andersenovo otvaranje: 1.a3
  • Andersenovo otvaranje, poljski gambit: 1...a5 2.b4
  • Bugajev napad 2...e5
  • Andersenovo otvaranje, Creepy Crawly Formation: 1...e5 2.h3 d5
  • Andersenovo otvaranje, Andersspajk: 1...g6 2.g4
  • Vare otvaranje, Ving gambit: 1...b5 2.ahb5 Lb7
  • Vare otvaranje, Vare gambit: 1...e5 2.a5 d5 3.e3 f5 4.a6
  • Vare otvaranje, Rakovska varijanta: 1...e5 2.h4
  • Natrijum napad : 1.Na3
  • Natrijum napad, Durkinov gambit: 1...e5 2.Sc4 Sc6 3. e4 f5
  • Sokolski otvaranje, Brimingem gambit: 1...c5
  • Sokolski otvaranje, Natkrilna varijanta: 1...c6
  • Sokolski otvaranje, Šuler gambit: 1...c6 2.Lb2 a5 3.b5 cxb5 4.e4
  • Sokolski otvaranje, Mejerskova varijanta: 1...d5 2.Lb2 c6 3.a4
  • Sokolski otvaranje, Bugajev gambit: 1...e5 2.a3
  • Sokolski otvaranje, Volfertsov gambit: 1...e5 2.Lb2 c5
  • Sargarosa otvaranje: 1.c3
  • Van Get otvaranje: 1.Sc3
  • Vant Kurijevo otvaranje: 1.e3
  • Mieses otvaranje: 1.d3
  • Barnes otvaranje: 1.f3
  • Barnes otvaranje, Hameršlag varijanta: 1...e5 2.Kf2
  • Benkovo otvaranje: 1.g3
  • Mejersova odbrana 1...g5
  • Grobov napad: 1.g4
    • Koka kola gambit:1...g5 2.f4
    • Alesi napad: 1...f5
  • Klemenzovo otvaranje: 1.h3
  • Desprezovo otvaranje: 1.h4
  • Amar otvaranje: 1.Sh3
  • Moderna varijanta: 1...e5
  • Klasična varijanta: 1...d5
  • Indijska varijanta: 1...Sf6
  • Simetrična varijanta: 1...b6
  • Engleska varijanta: 1...c5
  • Poljska varijanta: 1...b5
  • Holandska varijanta: 1...f5
  • A02 Birdovo otvaranje: 1.f4 (holandski napad, bez: 1...d5, 1...g6 2.e4, 1...Sf6 2.d4, 1...e5 2.e4, 1...c5 2.e4, 1...d6 2.e4)
  • From gambit: 1...e5 (bez: 2.e4)
  • Sumetrična varijanta: 1...f5
  • A03 Birdovo otvaranje: 1...d5 (bez: 2.d4)
  • Mujanah-Sturm gambit: 2.c4
  • Laskerova varijanta: 2.e3
  • Vilijamsov gambit: 2.e4
  • A04 Retijevo otvaranje: 1.Sfg3 (bez: 1...Sf6, 1...d5, 1...c6 2.c4, 1...c6 2.d4, 1...c6 2.e4, 1...c6 2.g3 d5, 1...f5 2.c4, 1...f5 2.d4, 1...f5 2.e4 e5, 1...g6 2.c4, 1...g6 2.d4, 1...c5 2.c4, 1...c5 2.e4, 1...Sc6 2.e4, 1...e6 2.c4, 1...e6 2.d4, 1...e6 2.e4, 1...d6 2.c4, 1...d6 2.d4, 1...d6 2.e4, 1...b6 2.c4, 1...e5 2.e4, 1...a6 2.e4 e5)
  • A05 Retijevo otvaranje: 1...Sf6 (bez: 2.c4, 2.d4, 2.Sc3, 2.g3 d5 2.d3 d5)
  • Santasijerova ludost: 2. b4
  • Nimzo-Larsenov napad: 2 .b3
  • A06 Retijevo otvaranje: 1...d5
  • A07 Retijevo otvaranje, kraljev indijski napad (Barza sistem): 1...d5 2. g3
  • Keresova varijanta: 2...Lg4
  • Jugoslovenska varijanta: 2...c6
  • A08 Retijevo otvaranje, kraljev indijski napad: 1...d5 2. g3 c5 3. Lg2
  • A09 Retijevo otvaranje: 1...d5 2.c4 (bez: 2...c6, 2...e6)
  • Napredna varijanta: 2...d4
  • Prihvaćeno: 2...dxc4
  • A10 Englesko otvaranje: 1.c4 (bez: 1...e5, 1...c5, 1...e6, 1...c6, 1...Sf6, 1...g6 2. d4, 1...f5 2. d4, 1...b6 2.d4, 1...d6 2. e4, 1...d6 2. d4, 1...Sc6 2. d4)
  • Englesko otvaranje, Anglo-Holandska: 1...f5
  • Englesko otvaranje, vektorska: 1...d5
  • Englesko otvaranje, Jeniš gambit: 1...b5
  • A11 Englesko otvaranje, karo-kan defanzivni sisitem, 1...c6 (bez: 2. e4, 2. d4)
  • A12 Englesko otvaranje, karo-kan defanzivni sistem, 1...c6 2. Sf3 d5 3. b3
  • Englesko otvaranje, Bogoljubova varijanta: 3...Lg4
  • Englesko otvaranje, londonska odbrana: 3...Sf6 4. g3 LF5
  • A13 Englesko otvaranje: 1...e6 (bez: 2. e4, 2. d4)
  • A14 Englesko otvaranje, neo-katalonska odbijena: 1...e6 2. Sf3 d5 3. g3 Sf6 4. Lg2 Le7
  • A15 Englesko otvaranje, anglo-indijska odbrana: 1...SF6 (bez: 2. Sc3, 2. d4, 2. g3 c6, 2. g3 e5, 2. Sf3 c5, 2. Sf3 e6, 2. Sf3 c6)
  • A16 Englesko otvaranje, anglo-indijska odbrana: 1...Sf6 2. Sc3 (bez: 2...c5, 2...e5, 2...e6)
  • Anglo-grinfeld: 2...d5
  • A17 Englesko otvaranje, ježeva odbrana, 1...Sf6 2.Sc3 e6 (bez: 3. e4, 3. d4, 3. Sf3 c5, 3...d5 4. d4, 3...b5 4. d4, 3...Lb4 4. d4)
  • A18 Englesko otvaranje, mikenas-karls varijanta: 1...Sf6 2. Sc3 e6 3.e4 (bez: 3...c5)
  • A19 Englesko otvaranje, mikenas-karls, sicilijanska varijanta: 1...Sf6 2.Sc3 e6 3.e4 c5
  • A20 Englesko otvaranje: 1...e5 (bez: 2. e4, 2. Sc3, 2. Sf3 Sc6 3. Sc3, 2. Sf3 Sf6 3. Sc3, 2. Sf3 d6 3. Sc3)
  • A21 Englesko otvaranje: 1...e5 2.Sc3 (bez: 2...Sf6, 2...Sc6, 2...Lb4 3. g3 Sf6, 2...Lb4 3. Sf3 Sc6 2...Lb4 3.e3 Sf6)
  • A22 Englesko otvaranje: 1...e5 2.Sc3 Sf6 (bez: 3. Sf3 Sc6, 3. e3 Sc6, 3. g3 Sc6, 3. g3 c6, 3. g3 g6, 3.e4 Sc6 4.Sf3)
  • A23 Englesko otvaranje, bremenski sistem, Keresova varijanta: 1...e5 2.Sc3 Sf6 3.g3 c6
  • A24 Englesko otvaranje, bremenski sistem sa 1...e5 2. Sc3 Sf6 3. g3 g6 (bez: 4. Lg2 Lg7 5.d3 d6)
  • A25 Englesko otvaranje, sicilijansla obrnuta: 1...e5 2. Sc3 Sc6 (bez 3. Sf3, 3.g3 Sf6 4. Sf3, 3. e3 Sf6 4. Sf3)
  • A26 Englesko otvaranje, zatvoreni sistem; 1...e5 2. Sc3 Sc6 3. g3 g6 4. Lg2 Lg7 5. d3 d6
  • Botvinikov sistem: 6.e4
  • A27 Englesko otvaranje, tri skakača sistem: 1...e5 2. Sc3 Sc6 3. Sf3 (bez: 3...Sf6)
  • A28 Englesko otvaranje, četiri skakača sistem: 1...e5 2. Sc3 Sc6 3. Sf3 Sf6 (bez 4.g3)
  • A29 Englesko otvaranje, četiri skakača, fijanketo kraljeve strane: 1...e5 2. Sc3 Sc6 3. Sf3 Sf6 4.g3
  • A30 Englesko otvaranje, simetrična odbrana: 1.c4 c5 (bez: 2. Sc3, 2.e4, 2.g3 g6 3. Sc3, 2. g3 Sc6 3. Sc3, 2. Sf3 Sc6 3. Sc3, 2. e3 Sf6 4.d4)
  • A31 Englesko otvaranje, simetrična, Benoni formacija: 1...c5 2.Sf3 SF6 3.d4 (bez: 3...cxd4 4. Sxd4 e6, 3...cxd4 4. Sxd4 a6 5. Sf3 e6, 3...cxd4 4. Sxd4 Sc6 5.Sc3 e6)
  • A32 Englesko otvaranje, simetrična: 1...c5 2. Sf3 Sf6 3. d4 cxd4 4. Sxd4 e6 (bez: 5. Sc3 Nc6)
  • A33 Englesko otvaranje, simetrična: 1...c5 2. Sf3 Sf6 3. d4 cxd4 4. Sxd4 e6 5. Sc3 Sc6
  • Geler varijanta: 6. g3 Db6
  • A34 Englesko otvaranje, simetrična: 1...c5 2. Sc3 (bez 2...Sc6, 2...Sf6 3. Sf3 Sc6, 2...Sf6 3. e4 e6, 2...e6 3. Sf3 Sf6, 4. g3 Sc6)
  • A35 Englesko otvaranje, simetrična: 1...c5 2. Sc3 Sc6 (bez 3. g3, 3. e4, 3. Sf3 Sf6, 4. g3 e6, 3. Sf3 Sf6 4. d4 cxd4 5. Sxd4, 3. Sf3 e5 4. g3 g6 5. Lg2 Lg7)
  • Četiri skakača: 3.e3 Sf6 4. Sf3
  • A36 Englesko otvaranje, simetrična: 1...c5 2. Sc3 Sc6 3. g3 (bez: 3...g6 4. Lg2 Lg7 5. Sf3 (A37–A39), 3...g6 4. Lg2 Lg7 5. Tb1 Sf6 6. d3 0-0 7. Sf3 d6 8.0-0 (A38))
  • A37 Englesko otvaranje, simetrična: 1...c5 2. Sc3 Sc6 3. g3 g6 4. Lg2 Lg7 5. Sf3 (bez: 5...Sf6 (A38–A39))
  • A38 Englesko otvaranje, simetrična: 1...c5 2. Sc3 Sc6 3. g3 g6 4. Lg2 Lg7 5. Sf3 Sf6 (bez: 6. 0-0 0-0 7. d4 (A39) i 6. d4 cxd4 7. Sxd4 0-0 (A39))
  • A39 Englesko otvaranje, simetrična, glavna linija sa 1...c5 2. Sc3 Sc6 3. g3 g6 4. Lg2 Lg7 5. Sf3 Sf6 6. 0-0 0-0 7. d4 ili 1...c5 2. Sc3 Sc6 3. g3 g6 4. Lg2 Lg7 5. Sf3 Sf6 6. d4 cxd4 7. Sd4 0-0 8. 0-0

A40–A44[uredi - уреди | uredi izvor]

1.d4 sa 1...d5 ili 1...Sf6: Netipični odgovori na 1. d4

A45–A49[uredi - уреди | uredi izvor]

1.d4 Sf6 bez 2. c4: netipični odgovori na 1...Sf6

A50–A79[uredi - уреди | uredi izvor]

1.d4 Sf6 2.c4 bez 2...e6 ili 2...g6: Netipični indijski sistemi

  • A50 Igra daminog pješaka (uključujući Tango crnih skakača)
  • A51 Budimpeštanski gambit odbijeni
  • A52 Budimpeštanski gambit
  • A53 Stara indijska odbrana
  • A54 Stara indijska odbrana, ukrajinska varijanta
  • A55 Stara indijska odbrana, glavna linija
  • A56 Benonijeva odbrana
  • A57 Benko gambit
  • A58 Benko gambit prihvaćen
  • A59 Benko gambit, 7. e4
  • A60 Benonijeva odbrana
  • A61 Benonijeva odbrana
  • A62 Benonijeva odbrana, fijanketo varijanta bez ranog...Sbd7
  • A63 Benonijeva odbrana, fijanketo varijanta, 9...Sbd7
  • A64 Benonijeva odbrana, fijenketo varijanta, 11...Te8
  • A65 Benonijeva odbrana, 6. e4
  • A66 Benonijeva odbrana, oluja pješaka varijanta
  • A67 Benonijeva odbrana, Tamijanovva varijanta
  • A68 Benonijeva odbrana, napad četiri pješaka
  • A69 Benonijeva odbrana, napad četiri pješaka, glavna linija
  • A70 Benonijeva odbrana, klasična sa e4 i Sf3
  • A71 Benonijeva odbrana, klasična, 8. Lg5
  • A72 Benonijeva odbrana, klasična, bez 9. 0-0
  • A73 Benonijeva odbrana, klasična, 9. 0-0
  • A74 Benonijeva odbrana, klasična, 9...a6, 10. a4
  • A75 Benonijeva odbrana, klasična, sa ...a6 i 10...Lg4
  • A76 Benonijeva odbrana, klasična, 9...Te8
  • A77 Benonijeva odbrana, klasična, 9...Te8, 10. Sd2
  • A78 Benonijeva odbrana, klasična, sa...Te8 i ...Sa6
  • A79 Benonijeva odbrana, klasična, 11. f3

A80–A99[uredi - уреди | uredi izvor]

1.d4 f5: Holandska odbrana

  • A80 Holandska odbrana (bez 2. c4 (A84–A99), 2. e4 (A82–A83), 2. g3 (A81))
    • Korčnojev napad 2. h3
  • A81 Holandska odbrana 2. g3
  • A82 Holandska odbrana, Staunton gambit 2. e4
    • Balog odbrana 2...d6
    • Staunton gambit prihvaćen 2...fxe4 (bez 3. Sc3 Sf6 4. Lg5 (A83))
  • A83 Holandska odbrana, Staunton gambit, Stauntonova linija 2. e4 fxe4 3. Sc3 Sf6 4. Lg5
  • A84 Holandska odbrana 2.c4 (bez 2...Sf6 3. Sc3 (A85), 2...Sf6 3. g3 (A86–A99))
  • A85 Holandska odbrana sa 2. c4 Sf6 3. Sc3
  • A86 Holandska odbrana sa 2. c4 Sf6 3. g3 (bez 3...g6 4. Lg2 Lg7 5. Sf3 (A87) i 3...e6 4. Lg2 (A90–A99))
  • A87 Holandska odbrana, Lenjingradska, glavna varijanta 2.c4 Sf6 3. g3 g6 4. Lg2 Lg7 5. Sf3 (bez 5...0-0 6. 0-0 d6 7. Sc3 c6 (A88) i 7...Sc6 (A89))
  • A88 Holandska odbrana, Lenjingradska, glavna varijanta sa 5...0-0 6. 0-0 d6 7. Sc3 c6
  • A89 Holandska odbrana, Lenjingradska, glavna varijanta sa 5...0-0 6. 0-0 d6 7. Sc3 Sc6
  • A90 Holandska odbrana 2. c4 Sf6 3. g3 e6 4. Lg2 (bez 4...Le7 (A91–A99))
  • A91 Holandska odbrana 2. c4 Sf6 3. g3 e6 4. Lg2 Le7 (bez 5. Sf3 (A92–A99))
  • A92 Holandska odbrana 2. c4 Sf6 3. g3 e6 4. Lg2 Le7 5. Sf3 0-0 (bez 6. 0-0 (A93–A99))
  • A93 Holandska odbrana, Stounvol, Botvinikova varijanta 2. c4 Sf6 3. g3 e6 4. Lg2 Le7 5. Sf3 0-0 6. 0-0 d5 7. b3 (bez 7...c6 8. La3 (A94))
  • A94 Holandska odbrana, Stounvol, sa 6. 0-0 d5 7. b3 c6 8. La3
  • A95 Holandska odbrana, Stounvol, sa 6. 0-0 d5 7. Sc3 c6
  • A96 Holandska odbrana, klasična varijanta, 2. c4 Sf6 3. g3 e6 4. Lg2 Le7 5. Sf3 0-0 6. 0-0 d6 (bez 7. Sc3 De8 (A97–A99))
  • A97 Holandska odbrana, Ilin-Genevski varijanta 7. Sc3 De8 (bez 8. Dc2 (A98) i 8. b3 (A99))
  • A98 Holandska odbrana, Ilin-Genevski varijanta 7. Sc3 De8 8.Dc2
  • A99 Holandska odbrana, Ilin-Genevski varijanta sa 7.Sc3 De8 8.b3

B – Poluotvorene igre osim Francuske odbrane[uredi - уреди | uredi izvor]

B00–B19[uredi - уреди | uredi izvor]

1. e4 bez 1...c5, 1...e6 ili 1...e5

B20–B99[uredi - уреди | uredi izvor]

1.e4 c5: Sicilijanska odbrana

  • B20 Sicilijanska odbrana, (bilo koji potez za bijeloga bez 2. Sc3 (B23–B26), 2. c3 (B22), 2. f4 (B21) i 2. Sf3 (B27–B99))
    • Smit-Mora gambit, 2. d4 (bez 2...e6 (C00) i 2. d4 cxd4 3. c3 g6 (B22)) sa sibirskom zamkom 2. d4 cxd4 3. c3 dxc3...
      • Sicilijanska odbrana, Simt-Mora Morfi gambit, 2. d4 cxd4 3. Sf3 (bez 3...Sc6 (B32), 3...e6 (B40), 3...d6 (B53), 3...a6 4. Sd4 (B28))
      • Sicilijanska odbrana, Halsz gambit, 2. d4 cxd4 3. f4
  • B21 Sicilijanska odbrana, Grand Priks napad, 2. f4 (bez 2...e5 (C30))
  • B22 Sicilijanska odbrana, Alapin varijanta, 2. c3 (bez 2...d6 3. Sf3 (C50), 2...e6 3. Sf3 d5 (B40), 2...e6 3. d4 d5 4. e5 (C02), 2...g6 3. Sf3 (B27))
  • B23 Sicilijanska odbrana, zatvorena, 2. Sc3 (bez 2...a6 3. Sf3 (B28), 2...d6 3. Sf3 (B50), 2...Sc6 3. g3 (B24–B26))
  • B24 Sicilijanska odbrana, zatvorena, 2. Sc3 Sc6 3. g3 (bez 3...g6 (B25–B26))
  • B25 Sicilijanska odbrana, zatvorena, 2. Sc3 Sc6 3. g3 g6 4. Lg2 Lg7 5. d3 d6 (bez 6. Le3 (B26))
  • B26 Sicilijanska odbrana, zatvorena, 6. Le3
  • B27 Sicilijanska odbrana, 2. Sf3 (bez 2...a6 (B28), 2...Sc6 (B30), 2...d6 (B50), 2...e6 (B40), 2...Sf6 (B29))
  • B28 Sicilijanska odbrana, O Keli varijanta, 2. Sf3 a6 (bez 3. d4 cxd4 4. Sxd4 e6 (B41, B43))
  • B29 Sicilijanska odbrana, Nimcovič-Rubinštajn varijanta, 2. Sf3 Sf6 (bez 3. e5 Sd5 4. c3 (B22), 3. Sc3 Sc6 (B30), 3. Sc3 d6 (B50), 3. d4 cxd4 4. Sd4 d6 (B54, B56, B94–B99))
  • B30 Sicilijanska odbrana, 2. Sf3 Sc6 (bez 3. Lb5 g6 (B31) 3. Lb5 d6 (B51))
    • Sicilijanska odbrana, Rosolimo varijanta, 3. Lb5
  • B31 Sicilijanska odbrana, Nimcović-Rosolimo naapd, 3. Lb5 g6
  • B32 Sicilijanska odbrana, 2. Sf3 Sc6 3. d4 (bez 3...cxd4 4. Sxd4 Sf6 (B33), 4...e6 (B44–B47) 4...g6 (B34))
  • B33 Sicilijanska odbrana, Svešinkov (Lasker-Pelikan) varijanta, 2. Sf3 Sc6 3. d4 cxd4 4. Sxd4 Sf6 (bez 5. Sc3 e6 (B45) 5...g6 (B34) 5...d6 (B56))
  • B34 Sicilijanska odbrana, ubrzani fijanketo, varijanta razmjene, 2. Sf3 Sc6 3. d4 cxd4 4. Sxd4 g6 (bez 5. c4 (B36), 5. Sc3 Lg7 6. Le3 Sg6 7. Lc4 (B35))
  • B35 Sicilijanska odbrana, ubrzani fijanketo sa 2. Sf3 Sc6 3. d4 cxd4 4. Sxd4 g6 5. Sc3 Lg7 6. Le3 Sf6 7. Lc4 (bez 7...b6 (B72, B75))
  • B36 Sicilijanska odbrana, ubrzani fijanketo, Marćozijevo vezanje 2. Sf3 Sc6 3. d4 cxd4 4. Sxd4 g6 5. c4 (bez 5...Lg7 (B37–B39))
  • B37 Sicilijanska odbrana, ubrzani fijanketo, Marćozijevo vezanje, 5...Lg7 (bez 6. Le3 (B38))
  • B38 Sicilijanska odbrana, ubrzani fijanketo, Marćozijevo vezanje, 5...Lg7 6. Le3 (bez 6...Sf6 7. Sc3 Sg4 (B39))
  • B39 Sicilijanska odbrana, ubrzani fijanketo, Bejerova varijanta, 5...Lg7 6. Le3 Sf6 7. Sc3 Sg4
  • B40 Sicilijanska odbrana, 2. Sf3 e6
  • B41 Sicilijanska odbrana, Kan varijanta, 2. Sf3 e6 3. d4 cxd4 4. Sxd4 a6 (bez 5. Ld3 (B42), 5. Sc3 (B43), 5. Le2 Sf6 6. Sc3 Dc7 (B43))
  • B42 Sicilijanska odbrana, Kan varijanta, 5. Ld3
  • B43 Sicilijanska odbrana, Kan varijanta, 5. Sc3
  • B44 Sicilijanska odbrana, 2. Sf3 e6 3. d4 cxd4 4. Sd4 Sc6
  • B44 Sicilijanska odbrana, Szen varijanta (5. Sb5)
  • B45 Sicilijanska odbrana, Tamijanov varijanta, 5. Sc3
  • B46 Sicilijanska odbrana, Tamijanov varijanta
  • B47 Sicilijanska odbrana, Tamijanov varijanta
  • B48 Sicilijanska odbrana, Tamijanov varijanta
  • B49 Sicilijanska odbrana, Tamijanov varijanta
  • B50 Sicilijanska odbrana
  • B51 Sicilijanska odbrana, Kanal-Sokolski napad
  • B52 Sicilijanska odbrana, Kanal-Sokolski napad, 3...Ld7
  • B53 Sicilijanska odbrana, Čekover varijanta
  • B54 Sicilian
  • B55 Sicilijanska odbrana, Prins varijanta, venecijanski napad
  • B56 Sicilian
  • B57 Sicilijanska odbrana, Sozin (ne Ševeningen) uključukući Magnus Smit zamku
  • B58 Sicilijanska odbrana, klasična
  • B59 Sicilijanska odbrana, Bolesavski varijanta, 7. Sb3
  • B60 Sicilijanska odbrana, Rihter-Rauzer
  • B61 Sicilijanska odbrana, Rihter-Rauzer, Larsen varijanta, 7. Dd2
  • B62 Sicilijanska odbrana, Rihter-Rauzer, 6...e6
  • B63 Sicilijanska odbrana, Rihter-Rauzer, Rauzer napad
  • B64 Sicilijanska odbrana, Rihter-Rauzer, Rauzer napad, 7...Le7 odbrana, 9. f4
  • B65 Sicilijanska odbrana, Rihter-Rauzer, Rauzer napad, 7...Le7 odbrana, 9...Sxd4
  • B66 Sicilijanska odbrana, Rihter-Rauzer, Rauzer napad, 7...a6
  • B67 Sicilijanska odbrana, Rihter-Rauzer, Rauzer napad, 7...a6 odbrana, 8...Ld7
  • B68 Sicilijanska odbrana, Rihter-Rauzer, Rauzer napad, 7...a6 odbrana, 9...Le7
  • B69 Sicilijanska odbrana, Rihter-Rauzer, Rauzer napad, 7...a6 odbrana, 11. Lxf6
  • B70 Sicilijanska odbrana, zmajeva varijanta
  • B71 Sicilijanska odbrana, zmajeva varijanta, Levenfišen napad
  • B72 Sicilijanska odbrana, zmajeva varijanta, 6. Le3
  • B73 Sicilijanska odbrana, zmajeva varijanta, klasična, 8. 0-0
  • B74 Sicilijanska odbrana, zmajeva varijanta, klasična, 9. Sb3
  • B75 Sicilijanska odbrana, zmajeva varijanta, jugoslovenski napad
  • B76 Sicilijanska odbrana, zmajeva varijanta, jugoslovenski napad, 7...0-0
  • B77 Sicilijanska odbrana, zmajeva varijanta, jugoslovenski napad, 9. Lc4
  • B78 Sicilijanska odbrana, zmajeva varijanta, jugoslovenski napad, 10. 0-0-0
  • B79 Sicilijanska odbrana, zmajeva varijanta, jugoslovenski napad, 12. h4
  • B80 Sicilijanska odbrana, Ševeningen carijanta
  • B80 Sicilijanska odbrana, Ševeningen carijanta, engleski napad
  • B81 Sicilijanska odbrana, Ševeningen carijanta, Keres napad
  • B82 Sicilijanska odbrana, Ševeningen carijanta, 6. f4
  • B83 Sicilijanska odbrana, Ševeningen carijanta, 6. Le2
  • B84 Sicilijanska odbrana, Ševeningen carijanta (Paulsen), klasična varijnta
  • B85 Sicilijanska odbrana, Ševeningen carijanta, klasična varijanta sa ...Dc7 i ...Sc6
  • B86 Sicilijanska odbrana, Sozin napad
  • B87 Sicilijanska odbrana, Sozin sa ...a6 i ...b5
  • B88 Sicilijanska odbrana, Sozin, Leonhardt varijanta
  • B89 Sicilijanska odbrana, Sozin napad, 7. Le3
  • B90 Sicilijanska odbrana, Najdorf
  • B91 Sicilijanska odbrana, Najdorf, Zagreb (fijanketo) varijanta 6. g3
  • B92 Sicilijanska odbrana, Najdorf, Oponcenski varijanta 6. Le2
  • B93 Sicilijanska odbrana, Najdorf, 6. f4
  • B94 Sicilijanska odbrana, Najdorf, 6. Lg5
  • B95 Sicilijanska odbrana, Najdorf, 6...e6
  • B96 Sicilijanska odbrana, Najdorf, 7. f4
  • B97 Sicilijanska odbrana, Najdorf, 7...Db6 uključujući varijantu otrovanog pješaka
  • B98 Sicilijanska odbrana, Najdorf, 7...Le7
  • B99 Sicilijanska odbrana, Najdorf, 7...Le7 glavna linija

C – Otvorene igre i francuska odbrana[uredi - уреди | uredi izvor]

C00–C19[uredi - уреди | uredi izvor]

1.e4 e6: Francuska odbrana

  • C00 Francuska odbrana
  • C01 Francuska odbrana, varijanta razmjene
  • C02 Francuska odbrana, varijanta napredovanja
  • C03 Francuska odbrana, Taraševa varijanta
  • C04 Francuska odbrana, Taraševa varijanta, Guidmardova glavna linija
  • C05 Francuska odbrana, Taraševa varijanta, zatvorena varijanta
  • C06 Francuska odbrana, Taraševa varijanta, zatvorena varijanta, glavna linija
  • C07 Francuska odbrana, Taraševa varijanta, otvorena varijnta
  • C08 Francuska odbrana, Taraševa varijanta, otvorena, 4.exd5 exd5
  • C09 Francuska odbrana, Taraševa varijanta, otvorena varijanta, glavna linija
  • C10 Francuska odbrana, Paulsenova varijanta
  • C11 Francuska odbrana
  • C12 Francuska odbrana, MekKutheon varijanta
  • C13 Francuska odbrana, klasična
  • C14 Francuska odbrana, klasična varijanta
  • C15 Francuska odbrana, Vinajver (Nimcovič) varijanta
  • C16 Francuska odbrana, Vinajver, varijanta napredovanja
  • C17 Francuska odbrana, Vinajver, varijanta napredovanja
  • C18 Francuska odbrana, Vinajver, varijanta napredovanja
  • C19 Francuska odbrana, Vinajver, varijanta napredovanja, 6...Se7

C20–C99[uredi - уреди | uredi izvor]

1.e4 e5: Otvorene igre (šah)

D – Zatvorene igre i polu-zatvorene igre[uredi - уреди | uredi izvor]

D00–D69[uredi - уреди | uredi izvor]

1.d4 d5: Zatvorene igre

  • D00 Igra daminog pješaka (uključujući Blekmar-Diemer gambit, Halosar zamku i ostalo)
  • D01 Rihter-Versov napad
  • D02 Igra daminog pješaka, 2. Sf3 (uključujući Londonski sistem,)
  • D03 Tore napad, Tartakover varijanta
  • D04 Igra daminog pješaka, Koletov sistem
  • D05 Igra daminog pješaka, Zukertort varijanta (uključujući Koletov sistem)
  • D06 Damin gambit (uključujući baltičku odbranu, maršalovu odbranu i simetričnu odbranu)
  • D07 Odbijeni damin gambit, Čigorinova odbrana
  • D08 Odbijeni damin gambit, Albinov kontragambit i laskerova zamka
  • D09 Odbijeni damin gambit, Albinov kontragambit, 5. g3
  • D10 Odbijeni damin gambit, Slovenska odbrana
  • D11 Odbijeni damin gambit, slovenska odbrana, 3. Sf3
  • D12 Odbijeni damin gambit, slovenska odbrana, 4. e3 Lf5
  • D13 Odbijeni damin gambit, slovenska odbrana, varijanta razmjene
  • D14 Odbijeni damin gambit, slovenska odbrana, varijanta razmjene
  • D15 Odbijeni damin gambit, slovenska odbrana, 4. Sc3
  • D16 Odbijeni damin gambit, slovenska odbrana prihvaćena, Alapin varijanta
  • D17 Odbijeni damin gambit, slovenska odbrana, češka odbrana
  • D18 Odbijeni damin gambit, holandska varijanta
  • D19 Odbijeni damin gambit, holandska varijanta
  • D20 Prihvaćeni damin gambit
  • D21 Prihvaćeni damin gambit, 3. Sf3
  • D22 Prihvaćeni damin gambit, Aljehinova odbrana
  • D23 Prihvaćeni damin gambit
  • D24 Prihvaćeni damin gambit, 4. Sc3
  • D25 Prihvaćeni damin gambit, 4. e3
  • D26 Prihvaćeni damin gambit, klasična varijanta
  • D27 Prihvaćeni damin gambit, klasična varijanta
  • D28 Prihvaćeni damin gambit, klasična varijanta 7. De2
  • D29 Prihvaćeni damin gambit, klasična varijanta 8. Lb7
  • D30 Odbijeni damin gambit: ortodoksna odbrana
  • D31 Odbijeni damin gambit, 3. Sc3
  • D31 Odbijeni damin gambit, polu-slovenska, Abrahams-Notbum varijanta 10. Lb7
  • D32 Odbijeni damin gambit, Taraševa odbrana
  • D33 Odbijeni damin gambit, Tarapeva odbrana, Šlehter-Rubinštajn sistem
  • D34 Odbijeni damin gambit, Taraševa odbrana, 7. Le7
  • D35 Odbijeni damin gambit, varijanta razmjene
  • D36 Odbijeni damin gambit, varijanta razmjene, pozicionalna linija, 6. Dc2
  • D37 Odbijeni damin gambit, 4. Sf3
  • D37 Odbijeni damin gambit, 4. Sf3 Le7 5. Lf4 (Harvic napad)
  • D38 Odbijeni damin gambit, Ragozin varijanta
  • D39 Odbijeni damin gambit, Ragozin varijanta, bečka varijanta
  • D40 Odbijeni damin gambit, Polu-Taraševa odbrana
  • D41 Odbijeni damin gambit, Polu-Taraševa odbrana, 5. cxd5
  • D42 Odbijeni damin gambit, Polu-Taraševa odbrana, 7. Ld3
  • D43 Odbijeni damin gambit, Polu-slovenska odbrana
  • D44 Odbijeni damin gambit, Polu-slovenska odbrana 5. Lg5 dxc4
  • D45 Odbijeni damin gambit, Polu-slovenska odbrana 5. e3
  • D46 Odbijeni damin gambit, Polu-slovenska odbrana 6. Ld3
  • D47 Odbijeni damin gambit, Polu-slovenska odbrana 7. Lc4
  • D48 Odbijeni damin gambit, Meran, 8. a6
  • D49 Odbijeni damin gambit, Meran, 11. Sxb5
  • D50 Odbijeni damin gambit, 4. Lg5
  • D51 Odbijeni damin gambit, 4. Lg5 Sbd7 (Kembridž Springs odbrana i Slonovska zamka)
  • D52 Odbijeni damin gambit
  • D53 Odbijeni damin gambit, 4. Lg5 Le7
  • D54 Odbijeni damin gambit, Anti-neo-ortodoksna varijanta
  • D55 Odbijeni damin gambit, 6. Sf3
  • D56 Odbijeni damin gambit, Laskerova odbrana
  • D57 Odbijeni damin gambit, Laskerova odbrana, glavna linija
  • D58 Odbijeni damin gambit, Tartakover (Tartakover–Makongov–Bondarevski) sistem
  • D59 Odbijeni damin gambit, Tartakover (Tartakover–Makongov–Bondarevski) sistem, 8. cxd5 Sxd5
  • D60 Odbijeni damin gambit, ortodoksna odbrana
  • D61 Odbijeni damin gambit, ortodoksna odbrana Rubinštajnova varijanta
  • D62 Odbijeni damin gambit, ortodoksna odbrana 7. Dc2 c5, 8. cxd5 (Rubinštajn)
  • D63 Odbijeni damin gambit, ortodoksna odbrana 7. Tc1
  • D64 Odbijeni damin gambit, ortodoksna odbrana Rubinštajnov napad (sa Tc1)
  • D65 Odbijeni damin gambit, ortodoksna odbrana Rubinštajnov napad, glavna linija
  • D66 Odbijeni damin gambit, ortodoksna odbrana Ld3 linija uključujući Rubinštajnovu zamku
  • D67 Odbijeni damin gambit, ortodoksna odbrana Ld3 linija, Kapablankini oslobađajući manevri
  • D68 Odbijeni damin gambit, ortodoksna odbrana, klasična varijanta
  • D69 Odbijeni damin gambit, ortodoksna odbrana, klasična varijanta 13. dxe5

D70–D99[uredi - уреди | uredi izvor]

1. d4 Sf6 2. c4 g6 sa 3. d5: Grinfeldova indijska odbrana

  • D70 Neo-Grinfeldova odbrana
  • D71 Neo-Grinfeldova odbrana, 5. cxd5
  • D72 Neo-Grinfeldova odbrana, 5. cxd5, glavna linija
  • D73 Neo-Grinfeldova odbrana, 5. Sf3
  • D74 Neo-Grinfeldova odbrana, 6. cxd5 Sxd5, 7. 0-0
  • D75 Neo-Grinfeldova odbrana, 6. cxd5 Sxd5, 7. 0-0 c5, 8. Sc3
  • D76 Neo-Grinfeldova odbrana, 6. cxd5 Sxd5, 7. 0-0 Sb6
  • D77 Neo-Grinfeldova odbrana, 6. 0-0
  • D78 Neo-Grinfeldova odbrana, 6. 0-0 c6
  • D79 Neo-Grinfeldova odbrana, 6. 0-0, glavna linija
  • D80 Grinfeldova indijska odbrana
  • D81 Grinfeldova indijska odbrana, ruska varijanta
  • D82 Grinfeldova indijska odbrana, 4. Lf4
  • D83 Grinfledov gambit
  • D84 Prihvaćeni Grinfeldov gambit
  • D85 Grinfeldova indijska odbrana, Nadanian varijanta
  • D86 Grinfeldova indijska odbrana, varijanta razmjene, klasična varijanta
  • D87 Grinfeldova indijska odbrana, varijanta razmjene, Spaski varijanta
  • D88 Grinfeldova indijska odbrana, Spaski varijanta, glavna linija, 10. cxd4, 11. cxd4
  • D89 Grinfeldova indijska odbrana, Spaski varijanta,, glavna linija, 13. Ld3
  • D90 Grinfeldova indijska odbrana, varijanta tri skakača
  • D91 Grinfeldova indijska odbrana, varijanta tri skakača
  • D92 Grinfeldova indijska odbrana, 5. Lf4
  • D93 Grinfeldova indijska odbrana sa 5. Lf4 0-0 6. e3
  • D94 Grinfeldova indijska odbrana, 5. e3
  • D95 Grinfeldova indijska odbrana, Sa 5. e3 0-0 6. Db3
  • D96 Grinfeldova indijska odbrana, ruska varijanta
  • D97 Grinfeldova indijska odbrana, ruska varijanta sa 7. e4
  • D98 Grinfeldova indijska odbrana, ruska varijanta, Smislov varijanta
  • D99 Grinfeldova indijska odbrana, ruska varijanta, Smislov varijanta, glavna linija

E – Indijske odbrane[uredi - уреди | uredi izvor]

  • 1. d4 Sf6 2. c4 e6: Indisjki sistemi sa e6 (E00–E59)
  • 1. s4 Sf6 2. c4 g6 bez 3. d5: Indisjkski sistemi sa g6 (izuzev Grinfeldove ind. odbrane) (E60–E99)

E00–E59[uredi - уреди | uredi izvor]

1. d4 Sf6 2. c4 e6: Indisjki sistemi sa e6

  • E00 Igra daminog pješaka (uključujući Neo-indijski napad, Napad Trompovskog, Katalonsko otvaranje i ostala)
  • E01 Katalonsko otvaranje, zatvoreno
  • E02 Katalonsko otvaranje, otvoreno, 5. Da4
  • E03 Katalonsko otvaranje, otvoreno, Aljehinova varijanta
  • E04 Katalonsko otvaranje, otvoreno, 5. Sf3
  • E05 Katalonsko otvaranje, otvoreno, klasična linija
  • E06 Katalonsko otvaranje, zatvoreno, 5. Sf3
  • E07 Katalonsko otvaranje, zatvoreno, 6. Sbd7
  • E08 Katalonsko otvaranje, zatvoreno, 7. Dc2
  • E09 Katalonsko otvaranje, zatvoreno, galvna linija
  • E10 Igra daminog pješaka 3. Sf3
  • E11 Bogoljubova indijska odbrana
  • E12 Damina indijska odbrana
  • E13 Damina indijska odbrana, 4. Sc3, glavna linija
  • E14 Damina indijska odbrana, 4. e3
  • E15 Damina indijska odbrana, 4. g3
  • E16 Damina indijska odbrana, Kapablanka varijanta
  • E17 Damina indijska odbrana, 5. Lg2 Le7
  • E18 Damina indijska odbrana, stara glavna linija, 7. Sc3
  • E19 Damina indijska odbrana, stara glavna linija, 9. Dxc3
  • E20 Nimcovičeva indijska odbrana
  • E21 Nimcovičeva indijska odbrana, varijanta tri sakkača
  • E22 Nimcovičeva indijska odbrana, Spilmanova varijanta
  • E23 Nimcovičeva indijska odbrana, Spilmanova varijanta, 4. c5, 5. dxc5 Sc6
  • E24 Nimcovičeva indijska odbrana, Semišova varijanta
  • E25 Nimcovičeva indijska odbrana, Semišova varijanta, Keresova varijanta
  • E26 Nimcovičeva indijska odbrana, Semišova varijanta, 4. a3 Lxc3+ 5. bxc3 c5 6. e3
  • E27 Nimcovičeva indijska odbrana, Semišova varijanta, 5. 0-0
  • E28 Nimcovičeva indijska odbrana, Semišova varijanta, 6. e3
  • E29 Nimcovičeva indijska odbrana, Semišova varijanta, glavna linija
  • E30 Nimcovičeva indijska odbrana, Lenjingradska varijanta
  • E31 Nimcovičeva indijska odbrana, Lenjingradska varijanta, glavna linija
  • E32 Nimcovičeva indijska odbrana, klasična varijanta (4. Dc2)
  • E33 Nimcovičeva indijska odbrana, klasična varijanta, 4. Sc6
  • E34 Nimcovičeva indijska odbrana, klasična varijanta, Noa varijnta (4. d5)
  • E35 Nimcovičeva indijska odbrana, klasična varijanta, Noa varijanta, 5. cxd5 exd5
  • E36 Nimcovičeva indijska odbrana, klasična varijanta, Noa varijanta, 5. a3
  • E37 Nimcovičeva indijska odbrana, klasična varijanta, Noa varijanta, glavna linija, 7. Dc2
  • E38 Nimcovičeva indijska odbrana, klasična varijanta, 4. c5
  • E39 Nimcovičeva indijska odbrana, klasična varijanta, Pirčeva varijanta
  • E40 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3
  • E41 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3 c5
  • E41 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3 c5 5. Ld3 Sc6 6. Sf3 Lxc3+ 7. bxc3 d6, Hubner varijanta
  • E42 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3 c5, 5. Se2 (Rubinštajn)
  • E43 Nimcovičeva indijska odbrana, Fišerova varijanta
  • E44 Nimcovičeva indijska odbrana, Fišerova varijanta, 5. Se2
  • E45 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3, Bronštajn (Birne) varijanta
  • E46 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3 0-0
  • E47 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3 0-0, 5. Ld3
  • E48 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3 0-0, 5. Ld3 d5
  • E49 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3, Botvinikov sistem
  • E50 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3 0-0, 5. Sf3, bez d5
  • E51 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3 0-0, 5. Sf3 s5
  • E52 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3, glavna linija sa b6
  • E53 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3, glavna linija sa c5
  • E54 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3, Gligorićev sistem sa 7. dxc4
  • E55 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3, Gligorićev sistem, Bronštajnova varijanta
  • E56 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3, glavna linija sa 7. Sc6
  • E57 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3, glavna linija sa 8. dxc4 i 9. Lxc4 cxd4
  • E58 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3, glavna linija sa 8. Lxc3
  • E59 Nimcovičeva indijska odbrana, 4. e3, glavna linija

E60–E99[uredi - уреди | uredi izvor]

1. d4 Sf6 2. c4 g6 bez 3. d5: Indijski istemi sa f6 (osim Grinfelda)

  • E60 Kraljeva indijska odbrana
  • E61 Kraljeva indijska odbrana, 3. Sc3
  • E62 Kraljeva indijska odbrana, fijanketo varijanta
  • E63 Kraljeva indijska odbrana, fijanketo varijanta, Pano varijanta
  • E64 Kraljeva indijska odbrana, fijanketo varijanta, jugoslovenski sistem
  • E65 Kraljeva indijska odbrana, jugoslovenski sistem, 7. 0-0
  • E66 Kraljeva indijska odbrana, fijanketo varijanta, jugoslovenski Pano
  • E67 Kraljeva indijska odbrana, fijanketo varijanta, sa Sd7
  • E68 Kraljeva indijska odbrana, fijanketo varijanta, klasična varijanta, 8. e4
  • E69 Kraljeva indijska odbrana, fijanketo varijanta, klasična glavna linija
  • E70 Kraljeva indijska odbrana, 4. e4
  • E71 Kraljeva indijska odbrana, Makongov sistem (5. h3)
  • E72 Kraljeva indijska odbrana sa e4 i g3
  • E73 Kraljeva indijska odbrana, 5. Le2
  • E74 Kraljeva indijska odbrana, Averbakh, 6. c5
  • E75 Kraljeva indijska odbrana, Averbakh, glavna linija
  • E76 Kraljeva indijska odbrana, napad četiri skakača
  • E77 Kraljeva indijska odbrana, napad četiri skakača, 6. Le2
  • E78 Kraljeva indijska odbrana, napad četiri skakača, sa Le2 i Sf3
  • E79 Kraljeva indijska odbrana, napad četiri skakača glavna linija
  • E80 Kraljeva indijska odbrana, Semiš varijanta
  • E81 Kraljeva indijska odbrana, Semiš varijanta, 5. 0-0
  • E82 Kraljeva indijska odbrana, Semiš varijanta, dupli gijanketo varijanta
  • E83 Kraljeva indijska odbrana, Semiš varijanta 6. Sc6 (Pano varijanta)
  • E84 Kraljeva indijska odbrana, Semiš varijanta Pano glavna linija
  • E85 Kraljeva indijska odbrana, Semiš varijanta, ortodoksna varijanta
  • E86 Kraljeva indijska odbrana, Semiš varijanta, ortodoksna varijanta, 7. Sge2 c6
  • E87 Kraljeva indijska odbrana, Semiš varijanta, ortodoksna varijanta, 7. d5
  • E88 Kraljeva indijska odbrana, Semiš varijanta, ortodoksna varijanta, 7. d5 c6
  • E89 Kraljeva indijska odbrana, Semiš varijanta, ortodoksna varijanta glavna linija
  • E90 Kraljeva indijska odbrana, 5. Sf3
  • E91 Kraljeva indijska odbrana, 6. Le2
  • E92 Kraljeva indijska odbrana, kalsična varijanta
  • E93 Kraljeva indijska odbrana, Petrosjanov sistem, glavna linija
  • E94 Kraljeva indijska odbrana, ortodoksna varijanta
  • E95 Kraljeva indijska odbrana, ortodoksna varijanta, 7. Sbd7, 8. Te1
  • E96 Kraljeva indijska odbrana, ortodoksna varijanta, 7. Sbd7, glavna linija
  • E97 Kraljeva indijska odbrana, ortodoksna varijanta, Aronin-Tamjonov varijanta (Jugoslovenski napad / Mar del Plata varijanta)
  • E98 Kraljeva indijska odbrana, ortodoksna varijanta, Aronin-Tamjonov varijanta, 9. Se1
  • E99 Kraljeva indijska odbrana, ortodoksna varijanta, Aronin-Tamjonov varijanta, glavna linija

Statistike[uredi - уреди | uredi izvor]

Moves 1800–1900 1901–1935 1935–1998
1. e4 e5 63% 31% 15%
1. e4 ostala 23% 20% 35%
1. d4 d5 10% 28% 15%
1. d4 ostala 3% 16% 23%
1. ostala 5% 12%

Ove statistike pokazuju odmak od simetrične odbrane do asimetrične odbrane. Konkretno, kao odgovor na 1.e4, su francuska i sicilijansak odbrana i 1.d4 indijska odbrana. Takođe, naročito među jakim igračima, povećana upotreba engleske partije kod bijeloga.[1]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Watson, John (1998), Secrets of modern chess strategy (Part 2: New ideas and the modern revolution), London: Gambit