Liposukcija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Liposukcija
Intervencija
Lipektomija bilateralnih spoljnih butina
ICD-9-CM86.83

Liposukcija je metoda u estetskoj hirurgiji, kojom se trajno i selektivno odstranjuje suvišno masno tkivo sa određenih područja tela. Ova procedura se izvodi od sredine 70-ih godina XX veka, a veliku ekspanziju doživljava krajem 80-ih. Delovi tela koji se najčešće tretiraju su stomak, bedra, butine, ruke i podvaljak.

U nekim bolnicama je u upotrebi i UAL (engl. ultrasound assisted lyposuction), odnosno upotreba ultrazvuka u navedene svrhe. Ovu metodu je prvi počeo da primenjuje italijanski lekar Zocchi i radi se zapravo o ultrazvučnom razbijanju nakupina masnih ćelija, koje se potom istiskuju kroz male rupice na koži. Pokazalo se da ova nova metoda ne donosi značajnije prednosti u odnosu na klasičnu, osim što su ožiljci nešto manji.[1][2]

U novije vreme postoje i druge modifikacije osnovne metode, koje se odnose uglavnom na promene promera, izgleda i oscilacija kanile. Stoga se često u literaturi sreću termini poput mikroliposukcije, hidroliposukcije, liposkulpturiranja, tumescentne tehnike i sl.

Liposukcija je danas izuzetno sigurna i pouzdana procedura, sa minimalnim rizicima i postoperativnim komplikacijama. Može da se sprovodi na osobama oba pola starijim od 20 godina, a najbolje rezultate pokazuje u razdoblju od 25 do 50 godina starosti. Koristi se kako za odstranjivanje masnog tkiva, tako i celulita i lipoma (dobroćudnih tumora), za preoblikovanje delova tela, za ginekomastiju (uvaćanje grudi kod muškaraca) itd.

Liposukcija nije prvenstveno metoda mršavljenja, ali je dokazano da nakon ovog zahvata osobe lakše nastavljaju sa dijetom i brže gube na težini. Ponekad je indikovano da se postupak izvodi i iz čisto zdravstvenih razloga, pogotovo kod preterano gojaznih osoba. Ovo je ipak jedna od najtraženijih estetskih operacija širom sveta, najčešće usmerena na one delove tela na kojima se masne naslage uporno zadržavaju i gde druge metode na daju zadovoljavajuće rezultate.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Mark Laurence Jewell. Lipoplasty. In: M. Eisenmann-Klein, Constance Neuhann-Lorenz, eds. Innovations in Plastic and Aesthetic Surgery. Springer, Berlin Germany; 2006:439-444
  2. Pinto et al. Liposuction and VASER. Ibid, 108-110

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Šablon:Portalbar