Liberalna stranka (Hrvatska)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Liberalna stranka je naziv za liberalnu političku stranku koja je djelovala u Hrvatskoj od 1997. do 2006. godine.

Nastala je nakon raskola u Hrvatska socijalno-liberalna stranka|Hrvatskoj socijalno liberalnoj stranci, odnosno podjele na nacionalističku struju pod Draženom Budišom i građansku struju pod Vladimirom Gotovcem. Kada je Budišina stranka stekla prevagu na stranačkoj konvenciji, Gotovac je sa svojim pristašama izašao iz HSLS i formirao novu stranku.

Iako je LS sa sobom povukao dio poznatih ličnosti, vrlo brzo se pokazalo kako se ne može natjecati sa HSLS, odnosno nametnuti kao vodeća liberalna, odnosno građanska stranka u Hrvatskoj. Godinu dana kasnije, HSLS je sklopio predizborni sporazum sa SDP koji je postao osnov koalicije koja je nastojala zamijeniti Tuđmanovu vlast. Kada se to dogodilo na izborima 2000. godine, LS je bio tek član široke centrističke koalicije zvane Četvorka (u kojoj su još bili HSS, HNS i IDS).

LS je sa svojim predstavnicima sudjelovao u Trećesiječanjskoj vlasti, a na izborima 2003. je dobio saborske zastupnike na zajedničkoj listi sa SDP.

Nakon izbora se postavilo pitanje treba li se LS - za koju je bilo jasno da ne može računati na uspjeh kao samostalna stranka - ujediniti s ideološki bliskim strankama. Dok je tadašnji predsjednik Ivo Banac 2005. godine inzistirao da to bude sa HNS, Zlatko Kramarić je preferirao da to bude sa HSLS, koja je u međuivremenu postala koalicijski partner Ive Sanadera. U stranci je na kraju prevladala Kramarićeva opcija, te se LS ugasio, odnosno vratio svojoj stranačkoj matici.

Odluku o pridruživanju HSLS-u nije htio prihvatiti dio članova splitske organizacije LS koji su formirali Dalmatinsku liberalnu stranku.