Liaoningopterus

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Liaoningopterus gui)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Liaoningopterus
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Red: Pterosauria
Porodica: Anhangueridae
Rod: Liaoningopterus
Wang & Zhou, 2003

Liaoningopterus, čiji se naziv nekada pogrešno piše kao "Liaoningopteryx", bio je rod pterosaura pterodaktiloida iz porodice Ornithocheiridae koji je tokom donje krede (barremij-aptij) nastanjivao područje Formacije Jiufotang u Liaoningu, Kina.

Wang Xiaolin i Zhou Zhimin dali su mu naziv 2003. godine. Nomenklaturni tip je Liaoningopterus gui. Naziv roda potiče od Liaoninga i latinizirane grčke riječi pteron, "krilo". Naziv vrste dat mu je u čast profesoru Guu Zhiweiju, pioniru u istraživanju jeholske biote koji se specijalizirao za beskičmenjake.

Taj rod zasniva se na holotipu IVPP V-13291, zdrobljenoj, nepotpunoj lubanji i skeletu, uključujući i čeljust, zube, vratne pršljenove i kosti prsta koji je podržavao krilo. Bio je velik pterosaur - najveći iz Kine u vrijeme kada je opisan - sa dužinom lubanje procijenjenom na 61 cm i procijenjenim rasponom krila od pet metara. Lubanja je bila duga i niska, sa niskim krestama blizu vrha kljuna i na donjoj i na gornjoj vilici. Kresta na njušci bila je duga 12 centimetara, simetričnog oblika i imala je maksimalnu visinu od sedamnaest milimetara. Rub gornje vilice bio je vrlo prav. Zubi su pronađeni samo u prednjem dijelu čeljusti. Bili su izduženi, ali krupni, većinom rastući u veličini odozada prema naprijed. Četvrti zub u gornjoj vilici je sa dužinom od 81 milimetra najveći poznati zub kod bilo kojeg pterosaura. Neobično je velik i u odnosu na ostale zube Liaoningopterusa, kod kojeg najveći zub u donjoj vilici ima dužinu od 41 milimetra. Dužina zuba kod jedinki mnogo je varirala, što su autori objasnili prisustvom nedavno izbilih zamjenskih zuba. U gornjoj vilici nalazilo se dvadeset pari zuba, a u donjoj trinaest do četrnaest pari.

Glavni dio (corpus vertebrae) očuvanog vratnog pršljena ima dužinu od 46 milimetara i visinu od 34 milimetra. Od kostiju krila, mogu se prepoznati dijelovi prve falange, čija se ukupna dužina procjenjuje na oko pedeset centimetara.

Autori su opisali Liaoningopterusa kao mogućeg ribojeda zbog njegove duge, šiljaste njuške.[1]

Wang je klasificirao Liaoningopterusa kao pripadnika porodice Anhangueridae, uglavnom zbog kresta. To mišljenje ponovo je izrazio 2005. godine.[2] Lü Junchang je 2006. objavio kladističku analizu koja je pokazala da je Liaoningopterus primitivan pripadnik Anhangueridae; analiza Ji Qianga iz 2008. svrstala je Liaoningopterusa u trihotomiju sa rodovima Anhanguera i Tropeognathus.[3]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Wang X.-L. and Zhou Z.-H. (2003). Two new pterodactyloid pterosaurs from the Early Cretaceous Jiufotang Formation of Western Liaoning, China. Vertebrata PalAsiatica 41(1):34-41.
  2. Xiaolin Wang, Kellner, A.W.A., Zhonghe Zhou, and de Almeida Campos, D. (2005). Pterosaur diversity and faunal turnover in Cretaceous terrestrial ecosystems in China. Nature 437:875-879.
  3. Andres, B. and Ji Q., (2008), "A new pterosaur from the Liaoning Province of China, the phylogeny of Pterodactyloidea, and convergence in their cervical vertebrae", Palaeontology 51(2): 453–469

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]