Liaodong

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Položaj Liaodonga

Liáodōngski poluotok (pojednostavljeni kineski: 辽东半岛tradicionalni kineski: 遼東半島pinyin: Liáodōng bàndǎo) je poluotok u Liáoníngu, sjeveroistočnoj provinciji NR Kine, odnosno oblasti koja se u zapadnoj literaturi dugo vremena nazivala jugoističnom Mandžurijom. Liaodong (koji se nekada pisao Liaotung) znači "Istočno od Liáoa". To se odnosi na rijeku Liáo River koja je u periodu Zaraćenih država dijelila kapetanije države Yan Liáoxī (pojednostavljeni kineski: 辽西tradicionalni kineski: 遼西) (zapadno od Liáoa) i Liaodong.

Geografija[uredi | uredi kod]

Poluotok se nalazi na sjevernoj obali Žutog mora, između Bohjajskom mora na zapadu i Korejskog zaliva na istoku.

Predstavlja južni dio lanca planina koji se na sjever nastavlja kao Changbai planine. Dio planinskog lanca na samom polutoku je poznat kao Qianshan planine, nazvan prema planini Qian u Anshanu, a uključuje i planinu Dahei u Dalianu.

Postoje dvije luke: Dalian, na sredini poluotoka i na njegovom najužem dijelu, i Port Arthur/Lushun (danas dio grada Dalian), smješten na najjužnijem dijelu. Lüshun/Port Arthur ima ogromnu prirodnu luku i dobre komunikacije koju su ga učinile atraktivnim imperijalističkim velesilama na kraju 19. vijeka. Luka Dalny/Dairen/Dalian je pak tražila daleko veće investicije, koje su prvo učinili Rusi, ali se najviše razvio pod japanskom upravom (1905–1945). Dvije luke su udaljene 25 km željeznicom, i oko 65 morem. Lüshun se nalazi oko 900 km južno od mandžurijskg željezničkog središta Harbin na historijskoj Južnoj mandžurijskoj željeznici (današnja Kineska dalekoistočna željeznica, čija je izgradnja bila jednim od uzroka rusko-japanskog rata).