Lee Harvey Oswald

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Li Harvi Osvald)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lee Harvey Oswald

Lee Harvey Oswald (Slidell, Louisiana, 18. listopada 1939. - Dallas, Teksas, 24. studenog 1963.) je američki marinac koji se službeno smatra ubojicom predsjednika Johna F. Kennedyja.

Lee Harvey Oswald rođen je u New Orleansu u američkoj saveznoj državi Louisiani, dva mjeseca nakon smrti svoga oca. Kao dijete Oswald je često zapadao u nevolje, jer je prema tvrdnji psihijatra bio emocionalno poremećena osoba. Oswald je izbačen iz škole i u dobi od 17 godina pridružio se američkim marincima. Nakon toga je prebjegao u SSSR gdje je zatražio državljanstvo ali je odbijen.

Godine 1962. vratio se u Sjedinjene Američke Države sa suprugom Marinom, rođenom sovjetskom državljankom i njihovom kćerkom. U lipnju 1962. Oswaldovi se sele u Fort Worth u Teksasu. U listopadu te godine Oswald se zapošljava u Teksaškom skladištu knjiga u Dallasu. U tom periodu Oswald je povremeno djelovao kao ljevičarski politički aktivist, a neko vrijeme je boravio i u Meksiku gdje se navodno sreo s pripadnicima kubanske tajne službe.

Atentat na Kennedyja

[uredi | uredi kod]

Dana 22. studenoga 1963. godine, dok Kennedijev konvoj prolazi Dealey Plazom, snajperista sa šestog kata spomenute zgrade ispaljuje tri hica na kolonu automobila u kojoj je bio američki presjednik Kennedy, pri tome smrtno ranivši Kennedya i ozljedivši guvernera Texasa Johna B. Connallya. Sat vremena kasnije Oswald je uhićen u kino dvorani lokalnog kina. Oswald je također optužen da je ubio policajca J.D. Tippita, koji je ubijen vrlo kratko nakon Kennedyeva umorstva. Dana 24. studenog, kada ga je policija vodila iz gradskog zatvora u okružni zatvor Oswalda je, pred TV kamerama, smrtno ranio Jack Ruby i to usred gomile policajaca i novinara. Ruby, vlasnik noćnog kluba u Dallasu, tvrdio je kako je bio izbezumljen predsjednikovim ubojstvom.

Kako bi istražila Kennedyevo ubojstvo osnovana je posebna komisija, predvođena predsjednikom Vrhovnog suda Earl Warrenom. Unatoč mnogobrojnim teorijama zavjere komisija je u svom zaključku 1964. godine ustvrdila da je Oswald djelovao sam. Godine 1979. povjerenstvo američkog Kongres SADa priznalo je da postoji mogućnost zavjere i izjavilo kako također postoji mogućnosti da je u ubojstvo umiješana još jedna osoba.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]