Li Ching-Yuen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Li Ching-Yuen
Rođenje1677. ili 1736. (predmet spora)
Sečuan, Kina
Smrt6. maj 1933
Sečuan, Kina
Uzrok smrtiprirodni uzroci
EtnicitetKinez
Zanimanjetravar
Vjeroispovijesttaoizam
Suprug/a23 supruge

Li Ching-Yuen ili Li Ching-Yun (pojednostavljeni kineski: 李清云; tradicionalni kineski: 李清雲; pinyin: Lǐ Qīngyún; 1677. ili 1736. – 6. maj 1933) bio je kineski travar i majstor borilačkih vještina, najpoznatiji po tome što je doživio izuzetnu duboku starost, odnosno navodima da je doživio 197 ili čak 256 godina, što ga čini daleko dugovječnijim od Jeanne Calment, koja se službeno smatra najstarijom živućom osobom ikada. Sam Li je tvrdio da je rođen 1736. godine, ali su neka kasnija istraživanja službenih kineskih arhiva sugerirala da bi mu prava godina rođenja mogla biti 1677. U svakom slučaju, Li je rođen u kineskoj provinciji Sečuan. Prema vlastitim navodima u dobi od 10 godina je počeo prikupljati ljekovito bilje i učiti taoističke vježbe i druge tehnike produljenja života; to je radio gotovo 40 godina prije nego što se priključio kineskoj vojsci u Kai Xianu gdje je podučavao borilačke vještine. Za Li Ching-Yuena je zapadna javnost prvi put čula 1920-ih, a legende o njemu su privuklu pažnju generala Kuomintangovog generala Yang Sena koji je i sam prakticirao taoizam te postao njegov učenik.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]
  • [1] Chi Kung~Qigong~Meditation.
  • [2] More on Li Ching-Yuen.
  • [3] Arhivirano 2009-08-16 na Wayback Machine-u Jiulong Baguazhang, also known as Nine Dragon Eight Diagram Palm, conceived by the Daoist sage Li Ching Yuen.
  • [4] Arhivirano 2010-03-17 na Wayback Machine-u The History of Jiulong Baguazhang.
  • [5] Arhivirano 2009-01-19 na Wayback Machine-u Li Ching-Yuen: the most famous user of Gotu Kola (known in China as fo-ti-tieng).
  • [6] (pt) Portuguese Wikipedia's Article about the Taoist Master Liu Pai Lin.
  • [7] (pt) CEMETRAC - Centro de Estudos da Medicina Tradicional e Cultura Chinesa.