Lex Oppia

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Lex Oppia je bio zakon kojim je godine 215. pne. Rimska Republika ograničila žensku imovinu, odnosno njeno prikazivanje u javnosti. Ime je dobila po Gaju Opiju, plebejskom tribunu koji ga je predložio. Odredbe zakona su ženama zabranile da posjeduju više od jedne unce zlata, da nose višebojne haljine (pogotovo one s grimiznim motivima), kao i da se u samom Rimu ili naseljenom mjestu milju od Rima voze u kočijama koje bi vukle životinje.

Razlozi za donošenje zakona su bili prvenstveno ekonomske prirode, odnosno motivirane teškom financijskom situacijom u kojoj se Rim našao nakon uništenja njegove vojske u bitci kod Kane prethodne godine. Smatralo se kako žene sa svojom sklonošću luksuznim predmetima potkopavaju financijske temelje Republike, odnosno da na luksuz odlaze sredstva koja bi se trebala koristiti za ponovno naoružavanje i opremanje vojske. Zato se Lex Oppia često naziva jednim od prvih sumptuarnih zakona u historiji.

Nakon pobjedonosnog završetka drugog punskog rata je Lex Oppia izgubio svoje opravdanje, ali ga je dio političara nastojao očuvati iz ideoloških razloga. U tome se osobito isticao konzul Katon Stariji, koji je držao kako bi žensko trošenje novca na luksuz potkopalo tradicionalne rimske vrline skromnosti, odnosno dalo poticaj za korupciju njihovih muževa.

Godine 195. pne. je, međutim, pod pritiskom žena, koje su javno demonstrirale oko Kapitola, zakon konačno ukinut.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]