Korean Air Lines let 007

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Let Korean Aira 007)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Korijan erlajnsov let 007
Datum nesreće1. septembar 1983.
Mesto nesrećeJapansko more
Broj putnika246
Broj posade23
Broj povređenih0
Broj preživelihniko
VlasnikKorijan er
PoletanjeAerodrom Džon F. Kenedi, Njujork, SAD
DestinacijaMeđunarodni aerodrom Gimpo, Seul, Južna Koreja

Korijan erlajnsov let 007 je bila oznaka za Boing 747 kojeg je oborio sovjetski presretač Suhoj Su-15 kod ostrva Moneron, zapadno od ostrva Sahalin u Japanskom moru 1. septembra 1983. Pilot lovca je bio major Genadij Osipovič. Svih 269 putnika i članova posade je poginulo, među njima i američki kongresmen Lorens Makdonald.

Avion je leteo od Njujorka do Seula preko Enkoridža kada je skrenuo sa kursa i proleteo kroz zabranjeni sovjetski vadzušni prostor u isto vreme kada i jedna američka izviđačka misija. Pilot nije reagovao ni na jedno upozorenje iako je gotovo 2,5 sati leteo u okviru vazdušnog prostora Sovjetskog Saveza na kraju kada su propali svi pokušaji da se avion vrati na definisani vazdušni koridor pilot Su-15 je dobio naređenje da obori avion. Avion je oboren sa dve rakete R-98 i on je sa 269 putnika i članova posade pao u Japansko more.

SSSR je u početku negirao znanje o ovom incidentu, ali je kasnije priznao obaranje, tvrdeći da je avion bio na špijunskoj misiji. Politbiro je rekao da je to bila namerna američka provokacija da se testira spremnost sovjetskih oružanih snaga ili da se izazove rat. SAD je optužio SSSR da opstruiše operacije potrage i spasavanja. Sovjetska vojska je zataškala dokaze koje je tražio istraživački tim Organizacije međunarodnog civilnog vazduhoplovstva, na prvom mestu snimače podataka o letu, koji su na kraju objavljeni osam godina kasnije nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Planirani i stvarni pravac leta 007

Ovaj incident je bio jedan od najnapetijih trenutaka Hladnog rata i izazvao je rast antisovjetskog raspoloženja, naročito u SAD. Suprotstavljeni stavovi o incidentu nikada nisu u potpunosti razjašnjeni. Stoga nekoliko grupa nastoje da ospore zvanične izveštaje i pružaju alternativne teorije o događaju. Objavljivanje transkripata i podataka o letu je potvrdilo neke detalje.

Kao posledica incidenta, SAD je izmenila procedure letenja za avione koji poleću sa Aljaske.

Galerija[uredi | uredi kod]