Les Liaisons dangereuses 1960

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Les Liaisons dangereuses 1960

filmski poster
Režija Roger Vadim
Scenario Roger Vailland
Claude Brulé
Predložak Les Liaisons dangereuses; autor:
Choderlos de Laclos
Uloge Jeanne Moreau
Gérard Philipe
Annette Vadim
Madeleine Lambert
Muzika Thelonious Monk
Duke Jordan
Fotografija Marcel Grignon
Montaža Victoria Mercanton
Distribucija Ariane Distribution
Datum(i) premijere
9. septembar 1959 (1959-09-09)
Trajanje 105 min.
Zemlja  Francuska
 Italija
Jezik francuski
Budžet 4,3 mil. US$ (preračunato iz franak
Bruto prihod 4,325.341 prodanih kino-ulaznica (Francuska)[1]

Les Liaisons dangereuses 1960 (sh. Opasne veze 1960), poznat i po skraćenom naslovu Les Liaisons dangereuses (sh. Opasne veze) je francusko-italijanski crno-bijeli igrani film snimljen 1959. u režiji Rogera Vadima, a koji predstavlja prvu značajniju adaptaciju istoimenog romana Choderlos de Laclosa.

Scenario Rogera Viallanda i Claudea Bruléa je mjesto i vrijeme radnje iz Francuske 18. vijeka (kada je originalni roman napisan) prebacio u tadašnju Francusku, odnosno u milje dokonih buržuja koji sebi mogu priuštiti boravak u elitnim skijalištima poput Megèvea gdje se odvija veliki dio radnje. Protagonisti, koje tumače Gérard Philipe i Jeanne Moreau, su Valmont i Juliette de Merteuil, supružnici koji se međusobno natječu u preljubničkim aferama, a što dovede do tragedije kada se Valmont iskreno u zaljubi u Marianne Tourvel (čiji lik tumači tadašnja Vadimova supruga Anette Vadim).

Les Liaisons dangereuses je bio posljednji film distribuiran za Philippeovog života, s obzirom da je glumac preminuo od leukemije osam tjedana kasnije. Film, koji se isticao jazz muzikom Theloniusa Monka i za tadašnje standarde izuzetno smjelim elementima filmske erotike je izazvao kontroverze, prije svega kod tadašnje francuske vlade koja ga je zbog "problematičnih" sadržaja proglasila "neprezentativnim za francusku umjetnost" i odbila dati dozvolu za izvoz. Još veće probleme je izazvalo književno udruženje Société des gens de lettres čiji su članovi Vadimovu obradu klasičnog teksta francuske književnosti smatrali "neprimjerenom" te su od suda uspjeli ishoditi privremenu zabranu prikazivanja; ona je skinuta tek kada su producenti dodali "1960" u naslovu. Nakon svih tih peripetija Les Liaisons je postao najveći domaći hit godine u francuskim kino-dvoranama; u SAD je, pak, prikazan u skraćenoj verziji, odnosno sa izbačenim scenama u kojima se Anette Vadim i Jeanne Valérie nakratko pojavljuju gole.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]