Les Yeux sans visage

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Les Yeux sans visage
Occhi senza volto

francuski kino-poster
Režija Georges Franju
Producent Jules Borkon
Scenario Georges Franju
Jean Redon
Pierre Boileau
Thomas Narcejac
Claude Sautet
Predložak Les yeux sans visage; autor:
Jean Redon
Uloge Pierre Brasseur
Edith Scob
Alida Valli
Juliette Mayniel
Muzika Maurice Jarre
Fotografija Eugen Schüfftan
Montaža Gilbert Natot
Studio Champs-Elysées Productions
Lux Film[1]
Distribucija Lux Film[1]
Datum(i) premijere
2. mart 1960 (1960-03-02) (Francuska)
[2]
Trajanje 84 min.
Zemlja  Francuska
 Italija
Jezik francuski

Oči bez lica (fr. Les Yeux sans visage; ital. Occhi senta volto) je francusko-italijanski crno-bijeli horor-film snimljen 1960. u režiji Georgesa Franjua, poznat kao jedno od najznačajnijih i najuticajnijih ostvarenja žanra sa početka 1960-ih.

Temelji se na istoimenom romanu Jeana Redona. Protagonist, čiji lik tumači Pierre Brasseur, je ugledni kirurg koji skrivi strahovitu prometnu nesreću u kojoj je unakaženo lice njegove kćeri (čiji lik tumači Edith Scob), koja je otada skrivena od javnosti i prisiljena stalno nositi masku. Radnja prikazuje kako njen otac, u nastojanju da joj obnovi lice, otima mlade žene, ubija ih i transplatira kožu s njihovih lica na kćerinu.

Franju, koji je tada uživao ugled kao vrsni dokumentarist i jedan od osnivača Francuske kinoteke, je za film dijelom angažiran u nastojanju da se u tadašnjoj francuskoj kinematografiji legitimizira zapostavljeni žanr horora. On je prilikom snimanja nastojao koristiti stil koji se temelji na njemačkom ekspresionizmu, a sam ga je opisivao kao "poetsku fantaziju", a ne horor. Usprkos toga, kao i uspješnog prolaza kroz tadašnje cenzurske odbore u većini evropskih državama, Oči bez lica je šokirao publiku za tadašnje standarde neobično uznemirujućim scenama. Većina kritika je bila negativna, ali je usprkos toga imao značajan uticaj na kasnije evropske autore horor-žanra, prije svega Jessa Franca; američki režiser John Carpenter je kasnije tvrdio da je maska za glavnog negativca u svom poznatom horor-filmu Halloween temeljena na maski koju koristi protagonistica filma. Film je izazvao pažnju i zbog muzike koju je komponirao Maurice Jarre, a što mu je kasnije omogućilo angažman u nizu prestižnih filmova svjetske kinematografije 1960-ih.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 „Les Yeux sans visage” (francuski). bifi.fr. http://cinema.encyclopedie.films.bifi.fr/index.php?pk=48505. Pristupljeno 13. II 2013. 
  2. Ince 2005, p. 162.
Literatura

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]