Leopold II od Austrije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Leopold II, markgrof Austrije
Suprug/a/e/ziIda od Formbach-Ratelnberga
Plemićka porodicaKuća Babenberg
OtacErnest Hrabri
MajkaAdelaide od Eilenburga
Rođen/a1050
Umro/la12. 10. 1095.

Leopold II (1050 – 12. oktobar 1095), također poznat i kao Leopold Lijepi, bio je markgrof Austrije iz Kuće Babenbergovaca Margrave koji je vladao od 1075. Rodio se kao sin markgrofa Ernsta Hrabrog i Adelaide od Eilenburga, kćeri markgrofa Dedoa II od Meissena.

Godine 1065. se oženio za Idu, groficu Chama (1060–1101),u Oberpfalzu u Bavarskoj. Sa njom je imao sina i nasljednika Leopolda III, kao i šest kćeri koje su se udale za vojvode i grofove iz Koruške, Češke i Njemačke.

U sporu o investituri je prvo stao na stranu cara Heinricha IV, ali je potom 1081. na skupštini na Tullnu, pod uticajem svoje supruge Ide od Formbach-Ratelnberga i biskupa Altmanna od Passaua, promijenio stav i stao na stranu pape. Zbog toga je car formalno smijenio i njegovo leno dao knezu Vratislavu II od Češke. To je dovelo do bitke kod Mailberga u kojoj je Leopold poražen; na kraju je uspio sačuvati mjesto markgrofa, ali je izgubio dio teritorija u južnoj Moravskoj. Leopoldovo sjedište je tada bio Gars am Kamp.

Godine 1089. je Leopold platio izgradnju Opatije Melk u istočnoj Austriji, nedaleko o zamka Thunau a Kamp, koja mu je bila ljetna rezidencija Leopold.

Literatura[uredi | uredi kod]

Leopold II od Austrije
Rođen/a: 1050 Umro/la: 1095
Njemačka kraljevska porodica
Prethodi:
Ernst
Markgrof AUSTRIJE
1075–1095
Slijedi:
Leopold III