Lelantska ravnica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Lelantinska dolina)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Halkida i Eretrija u odnosu na Lelantsku ravnicu. Ägäisches Meer = Egejsko more; Euböa = Eubeja; Lelantische Ebene = Lelantska ravnica; Golf von Euböa = Eubejski zaliv; Attika = Atika.

Lelantska ravnica (starogrčki: Ληλάντου πεδίον ili Λήλαντον πεδίον) je plodna ravnica na grčkom ostrvu Eubeji, koja se nalazi između Halkide i Eretrije. Ta dva grada su oko kontrole nad ovom ravnicom krajem 8. veka pne. vodila tzv. lelantski rat, budući da je njeno zemljište ne samo vrlo plodno, nego i zato što su tu bila nalazišta metala, bakra i gvožđa. Čini se da je nakon tog dugog rata kontrolu nad Lelantskom ravnicom uspostavila Halkida. Atinjani su 506. pne. u toj ravnici osnovali svoju kleruhiju.

Pretpostavlja se da je Lelantska ravnica svoje ime dobila po reci Lelantu (starogrčki: Λήλαντος), koja se danas zove Lilant (novogrčki: Λίλας), a koja protiče kroz tu ravnicu, premda su antički sholijasti njeno ime izvodili iz imena inače nepoznatog kralja Lelanta (Lelantosa).[1]

U srednjem veku ova se ravnica zvala Lilant (Lilanto). Jedan mletački dokument iz 1439. opisuje kako je izbila kriza zbog toga što su moćnici prisvojili za sebe veći deo vode za navodnjavanje od onoga koji im pripada: "i tako mnogo parcela nije navodnjeno, a ako se ova situacija nastavi, ceo Lilant, koji predstavlja život ovoga ostrva, pretvoriće se u pustoš, a to je mesto koje pruža više koristi gospodstvu nego bilo kome drugome, jer je i oko i vrt Eubeje".[2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. V. napomenu Otta Schneidera uz Kalimah, Callimachea, I, 289 (in aedibus B.G. Teubneri, 1870), str. 129.
  2. Peregrine Horden and Nicholas Purcell, The Corrupting Sea: A Study of Mediterranean History (Wiley-Blackwell, 2000: ISBN 0-631-21890-4), str. 226.