Legija za zasluge

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Legija za zasluge

Legija za zasluge
dodeljuje Ministarstvo odbrane SAD
Tip Medalja
Dodeljuje se za izuzetno zasluge u obavljanju usluga i vrhunskim dostignućima
Statistika
Prva nagrada 1942.
Važnosni red odlikovanja
Viša nagrada Medalja za odbrambene usluge
Niža nagrada Istaknuti letački krst

Legija za zasluge (engl. Legion of Merit) je vojno odlikovanje u oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država, koja se dodeljuje za izuzetno zasluge u obavljanju usluga i važnim dostignućima. Dekoracija se izdaje američkim vojnim licima kao i vojnim i političkim ličnostima stranih država. Legija za zasluge (komandantski stepen) je jedna od samo dva vojna odlikovanja u Sjedinjenim Američkim Država koja se nosi oko vrata (pored Medalje časti). Legija za zasluge je na šestom mestu u redosledu prioriteta američkih vojnih odlikovanja, nalazi se iza Medalje za odbrambene usluge, a ispred Istaknutog letačkog krsta, ali spada u najviše američko odlikovanje namenjeno stranim državljanima U savremenoj upotrebi u oružanim snagama SAD, Legija za zasluge se obično dodeljuje pripadnicima kopnene vojske, marincima, i vazduhoplovnim snagama, generalima i pukovnicima, kao i pripadnicima ratne mornarice i obalske straže, vojnim licima za usluge na vrlo visokim štabnim pozicijama. Takođe se može dodeliti oficirima nižeg ranga i starijim regrutovanom osoblju, ali ovi slučajevi su ređi.

Kriterijumi[uredi | uredi kod]

Stepeni su, vrhovni komandant, komandant, oficir i legionar, dodeljuju se samo pripadnicima oružanih snaga stranih država u okviru kriterijuma navedenih u Uredbi oružanih snaga SAD pod brojem 672-7 i zasniva se na osnovu čina ili položaja primaoca na sledeći način:

  • Vrhovni komandant: šef države ili šef vlade. Ovaj stepen je ustanovljen od strane predsednika Frenklin Delano Ruzvelta za američke saveznike u Drugom svetskom ratu, odnosno savezničke komandante, tokom zajedničkog desanta ili invazije. Predsednik ima ovlašćenje da dodeli ovaj stepen na osnovu Uredbe 9260 stav 3b, od 29. oktobra 1942.
  • Komandant: ekvivalent američkog načelnika štaba vojske ili nekom višem položaju, ali ne i šefu države.
  • Oficir: generalu ili višim oficirima, koji se na položaju nalazi, ispod američkog načelnika štaba vojske; pukovniku, koji se nalazi na poziciji gde obavlja zadatke od velike važnosti, poslovi koji se podudaraju za generale; kao i stranom vojnom atašeu.
  • Kavalir: primaoci nižeg ranga, koji nisu navedeni iznad.

Legija za zasluge se dodeljuje pripadnicima oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država bez stepena. Glavni kriterijum u ovom slučaju navodi se "za izuzetno zalaganje i ponašanje u obavljanju preostalih usluga i dostignuća". Kod vojske i vazduhoplovstva, na Legiji za zasluge, nalazi se list hrasta, a kod mornarice, marinaca i obalske straže nalazi se zvezda.

Galerija[uredi | uredi kod]

Vrhovni komandant Komandat Oficir Kavalir
Trake