Legija za zasluge

Izvor: Wikipedia
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Legija za zasluge
Us legion of merit legionnaire.png
Legija za zasluge
dodeljuje Ministarstvo odbrane SAD
Tip Medalja
Dodeljuje se za izuzetno zasluge u obavljanju usluga i vrhunskim dostignućima
Statistika
Prva nagrada 1942.
Važnosni red odlikovanja
Viša nagrada Medalja za odbrambene usluge
Niža nagrada Istaknuti letački krst

Legija za zasluge (engl. Legion of Merit) je vojno odlikovanje u oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država, koja se dodeljuje za izuzetno zasluge u obavljanju usluga i važnim dostignućima. Dekoracija se izdaje američkim vojnim licima kao i vojnim i političkim ličnostima stranih država. Legija za zasluge (komandantski stepen) je jedna od samo dva vojna odlikovanja u Sjedinjenim Američkim Država koja se nosi oko vrata (pored Medalje časti). Legija za zasluge je na šestom mestu u redosledu prioriteta američkih vojnih odlikovanja, nalazi se iza Medalje za odbrambene usluge, a ispred Istaknutog letačkog krsta, ali spada u najviše američko odlikovanje namenjeno stranim državljanima U savremenoj upotrebi u oružanim snagama SAD, Legija za zasluge se obično dodeljuje pripadnicima kopnene vojske, marincima, i vazduhoplovnim snagama, generalima i pukovnicima, kao i pripadnicima ratne mornarice i obalske straže, vojnim licima za usluge na vrlo visokim štabnim pozicijama. Takođe se može dodeliti oficirima nižeg ranga i starijim regrutovanom osoblju, ali ovi slučajevi su ređi.

Kriterijumi[uredi | uredi kod]

Stepeni su, vrhovni komandant, komandant, oficir i legionar, dodeljuju se samo pripadnicima oružanih snaga stranih država u okviru kriterijuma navedenih u Uredbi oružanih snaga SAD pod brojem 672-7 i zasniva se na osnovu čina ili položaja primaoca na sledeći način:

  • Vrhovni komandant: šef države ili šef vlade. Ovaj stepen je ustanovljen od strane predsednika Frenklin Delano Ruzvelta za američke saveznike u Drugom svetskom ratu, odnosno savezničke komandante, tokom zajedničkog desanta ili invazije. Predsednik ima ovlašćenje da dodeli ovaj stepen na osnovu Uredbe 9260 stav 3b, od 29. oktobra 1942.
  • Komandant: ekvivalent američkog načelnika štaba vojske ili nekom višem položaju, ali ne i šefu države.
  • Oficir: generalu ili višim oficirima, koji se na položaju nalazi, ispod američkog načelnika štaba vojske; pukovniku, koji se nalazi na poziciji gde obavlja zadatke od velike važnosti, poslovi koji se podudaraju za generale; kao i stranom vojnom atašeu.
  • Kavalir: primaoci nižeg ranga, koji nisu navedeni iznad.

Legija za zasluge se dodeljuje pripadnicima oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država bez stepena. Glavni kriterijum u ovom slučaju navodi se "za izuzetno zalaganje i ponašanje u obavljanju preostalih usluga i dostignuća". Kod vojske i vazduhoplovstva, na Legiji za zasluge, nalazi se list hrasta, a kod mornarice, marinaca i obalske straže nalazi se zvezda.

Galerija[uredi | uredi kod]

Vrhovni komandant Komandat Oficir Kavalir
Us legion of merit chief commander.png
US Legion of Merit Commander.png
Us legion of merit officer.png
Us legion of merit legionnaire.png
Trake
US Legion of Merit Commander ribbon.png
US Legion of Merit Chief Commander ribbon.png
Us legion of merit officer rib.png
Us legion of merit rib.png