Ledinačko jezero

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ledinačko jezero
Ledinačko jezero

Ledinačko jezero je bilo malo veštačko jezero na Fruškoj gori blizu Novog Sada.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Krajem 1990ih i početkom 2000ih, pravo na ekploataciji jezera su bila predmet rasprave u kojoj je učestvovalo više strana: mesna zajednica, grad Novi Sad, rudarsko preduzeće Alas registrovano u Rakovcu i javno preduzeće koje je rukovodilo Nacionalnim parkom Fruška gora. Zbog nejasnih odluka opštine i suda, postojala je mogućnost da jezero odmah nestane, pošto je rudarsko preduzeće zahtevalo nazad svoj kamenolom, a jezero se činilo nestabilnim zbog mogućeg izlivanja vode. Uprava Nacionalnog parka Fruška gora je porekla glasine iz 2006. da su prava na korišćenje kamenoloma prodata nekom austrijkom preduzeće, pošto je Skupština Vojvodine već usvojila plan da sačuva jezero. Na kraju su se rasprave završile u korist očuvanja jezera.

Budućnost jezera je neizvesna. U periodu od 2001. do 2006, ono je bilo malo turističko odmaralište, a mesna zajednica Stari Ledinci i preduzeće koje upravlja odmaralištem su imali želju da prošire turističke usluge. Međutim, juna 2006. odron sa litica je povredio nekoliko plivača, a javni pristup jezeru je bio zabranjen. Na kraju, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine je naredila da se jezero odmah isprazni (pošto naredba iz 2002. nije izvršena), pošto je nivo vode došao do vrha i počeo da se izliva. Takođe, Republički biro za zaštitu životne sredine je izrazio mišljenje da se prvo obustavi eksploatacija, uz radove na zaštiti i očuvanju prirode i da se namena jezera promeni u mesto za rekreaciju.

Jezero je ispražnjeno tokom leta 2009.[1][2]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. MIRKOVIĆ, Z. (15. 07. 2009.). "Isušuju Ledinačko jezero". Press. Pristupljeno 16. 08. 2009..  Check date values in: |date=, |accessdate= (help)
  2. Pavlica, Maja (03. 08. 2009.). "Jezero isušili, ali od obilaznice ni traga". Blic. Pristupljeno 16. 08. 2009..  Check date values in: |date=, |accessdate= (help)

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]