Le Locle

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
La Locle
Grb
[[Datoteka:
Grb grada La Locle]]
Opće informacije
Kanton [[Kanton Neuchâtel|Neuchâtel]]
Distrikt La Chaux-de-Fonds
Koordinate  47°4′N, 6°42′E
Jezik francuski
Stanovništvo 10.118   (2009.. godine)
Površina 23.14 km²
Visina 945 m
Poštanski broj 2400
Gradonačelnik Denis De la Reussille
Službena stranica www.lelocle.ch
Karta
Karta grada La Locle

La Locle je glavni grad distrikta La Locle u kantonu Neuchâtel, na sjeverozapadu Švicarske, nekoliko kilometara od Francuske.

Grad se nalazi na Jurskim planinama, na 1000 metara nadmorske visine, i treći je najmanji grad po veličini u Švicarskoj, s većinskim stanovništvom koje govori francuski jezik. Gradovi La Chaux-de-Fonds i Le Locle su 2009. godine upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi[1] kao "izvanredan primjer gradova koji su svoju industriju temeljili na proizvodnji satova, te su urbanizirani prema načelima urarske racionalne organizacije"[2].

Dvorac Monts, danas Međunarodni muzej horologije

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

U ovom gradu su nastale brojne tvrtke koje su proizvodile satove i koje su unaprijedile njihovu proizvodnju, izumom mikrotehnologije, ali i izvoz satova. Urbanistički plan La Loclea, s početka 19. stoljeća, je utjelovio načela urarskog ceha grada koja počivaju na racionalizaciji i preciznosti. Takav plan je omogućio prirodan prijelaz iz manufakturne u industrijsku proizvodnju u 19. stoljeću. To je izvanredan primjer jednoindustrijskog manufakturnog grada koji je još uvijek živ i aktivan. Najpoznatije tvrtke iz Le Loclea su Terrasse Watch Co., Tissot, Ulysse Nardin i Zenith.

U La Locleu se nalazi Internacionalni muzej proizvodnje satova (Musée International d'Horlogerie), u zgradi iz 19. stoljeća Château des Monts na vrhu sjevernog brda[3].

Obnovljeni povijesni podzemne vodenice (mlinice, preše za ulje i pilane) se nalaze oko 1 km zapadno od središta grada[4].

Gradovi prijatelji[uredi | uredi kod]

Le Locle ima ugovore o partnerstvu sa sljedećim gradovima:

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]