Lazar Tomanović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Lazar Tomanović (Lepetani kraj Herceg Novog, 30. ožujka 1845. – Herceg Novi, 2. studenog 1932), crnogorski premijer, ministar, publicist.

Školovao se u Herceg-Novom, Zadru, Novom Sadu, studirao u Budimpešti a doktor je pravnih znanosti postao u Grazu. Kako se Herceg-Novi tada nalazio u Austro-Ugarskoj, Tomanović se politikom počeo baviti u Srpskoj narodnoj stranci Dalmacije i bio je poslanik Dalmatinskoga sabora.

Godine 1891. dolazi u Kneževinu Crnu Goru i postaje glavni urednik lista Glas Crnogorca. Prremijer Vlade (vidi: Ministarski savjet) postaje u travnju 1907. i na toj je dužnosti, u nekoliko mandata, do lipnja 1912. godine. Bio je i ministar vanjskih poslova i ministar pravosuđa.

Kao premijer organizirao svečanosti proglašenja Kraljevine Crne Gore 1910. godine. Bio je veoma odan Knezu/Kralju Nikoli I. Petroviću.

Tijekom službovanja u crnogorskoj prijestonici, kao kvalificirani pisac, objavio je niz historiografskih pokušaja kojim je nastojao dokazivati kako crnogorska država ni jednoga trenutka u srednjem vijeku nije bila dijelom Osmanskoga Carstva.

Nakon 1918. više se ne bavi politikom, te živi Herceg-Novome gdje je pisao historiografske prikaze.

Važnija djela[uredi | uredi kod]

  • "Petar II. Petrović Njegoš kao vladalac" (1896)
  • "Ivan Crnojević, gospodar Zetski" (1900)
  • "Događaji u Boki kotorskoj 1797.-1814." (1922)
  • "Iz moga ministrovanja" (djelovi memoara, časopis "Nova Evropa", Zagreb, 1921)