Law & Order (sezona 1)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dolje se nalazi popis epizoda američke TV-serije Law & Order od njene premijere u sezoni (1990–1991):[1]

Law & Order (sezona 1)
Zemlja porijekla  SAD
Broj epizoda 22
Emitiranje
Mreža NBC
Originalno emitiranje 13. septembar 1990 (1990-09-13) – 9. jun 1991 (1991-06-09)
Kronologija
← Prethodna
Sljedeća →
2
Spisak epizoda "Law & Order"

Sadržaj/Садржај

Format[uredi - уреди | uredi izvor]

U glavnu postavu su ušli George Dzundza kao Max Greevey, Chris Noth kao Mike Logan, Dann Florek kao Donald Cragen, Michael Moriarty kao EADA Benjamin Stone, Richard Brooks kao ADA Paul Robinette i Steven Hill[2] kao DA Adam Schiff, iako se on nije pojavio u šestoj epizodi. George Dzundza je napustio glavnu postavu na kraju sezone.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Epizode[uredi - уреди | uredi izvor]

Ep Naslov Režija Scenario Premijera Produkcijski kod
1 1 "Recept za Smrt" John P. Whitesell II sinopsis: David Black i Ed Zuckerman
scenario: Ed Zuckerman
13. septembar 1990 (1990-09-13) 66209

Suzanne Morton umire nakon dolaska u hitni bolnički odjel za vrijeme naporne noćne smjene. Njen otac, bivši bolničar u vijetnamskom ratu, optužuje bolnicu za nemar i traži policijsku istragu. Logan i Greevey ispituju ljekara koji je napravio njene nalaze, ali ih trag vodi do dr. Edwarda Austera, za koga vjeruju da je pio na poslu. Ostali ljekari ne žele govoriti zbog straha za svoj posao, a Stone je suočen s neugodnim zadatkom krivičnog postupka protiv poštovanog ljekara.

  • Prva pojava Maxa Greeveya, Mikea Logana, Donalda Cragena, EADA Benjamina Stonea, ADA Paula Robinettea i DA Adama Schiffa. 
2 2 "Podzemni Domaćinski Bluz" E.W. Swackhamer Robert Palm 20. septembar 1990 (1990-09-20) 66205
Bjelkinja Laura di Biasi ustrijeli dvojicu crnaca u prepunoj podzemnoj željeznici. Incident na prvi pogled izgleda kao samoobrana, ali kasnija istraga ukazuje na osvetu kao mogući motiv. Logan i Greevey se svađaju oko ženine krivnje, pogotovo kada se ispostavi da su njene žrtve okorjeli kriminalci i nasilnici. Ona, pak, nastoji manipulirati tužiteljstvom čiji su članovi podijeljeni oko cijelog slučaja. 
3 3 "Koljačev Pomoćnik" Vern Gillum sinopsis: Thomas Francis McElroy
scenario: Thomas Francis McElroy, David Black i Robert Stuart Nathan
4. oktobar 1990 (1990-10-04) 66215
Nakon što je građevinski radnik Bobby Holland pronađen ustrijeljen u svom stanu, Logan i Greevey otkrivaju da je bio gej, kao i nekoliko sličnih slučajeva u SAD. Sa njima je povezan Jack Curry, koji priznaje da je ubio tri čovjeka, ali tvrdi da je to učinio na njihov zahtjev iz milosrđa, jer su sva trojica bolovali od HIV-a. Stone zbog toga ne osjeća entuzijazam za optužnicu, jer nije siguran da je u pitanju loš čin. 
4 4 "Poljubi Devojke i Ubi Ih" Charles Correll sinopis: Dick Wolf
scenario: Robert Stuart Nathan
11. oktobar 1990 (1990-10-11) 66210
Paige Bartlett umire u bolnici nakon što je pronađena pretučena u svom stanu. Nakon što su ispitali njenog momka Stevena Feinsteina, Greevey i Logan pronalaze novog sumnjivca u Nedu Loomisu, koji iza sebe ima dosije s brojnim primjerima nasilja prema ženama. Stone, koji ga namjerava krivično goniti za ubistvo, ima poteškoće jer se njegov dosije iz proceduralnih razloga ne može koristiti na sudu. 
5 5 "Srećna Večnost" Vern Gillum sinopsis: Dick Wolf i David Black
dijalozi: David Black i Robert Stuart Nathan
23. oktobar 1990 (1990-10-23) 66212
Milioner Alan Ralston je ubijen, a njegova supruga ranjena Janet u napadu vatrenim oružjem u njihovoj garaži. U bolnici Janet identificira napadača sa policijske fotografije; dalja istraga, međutim, sugerira da je napad bio pomno planiran od strane same Janet i Alanovog pomoćnika Gila Himesa. Stone nastoji nagovoriti sumnjivce da svjedoče jedno protiv drugog. 
6 6 "Svima Omiljeni Trgovački Putnik[4]" John Patterson Dick Wolf 30. oktobar 1990 (1990-10-30) 83543
Nakon što je lokalni vijećnik i bivši trgovački putnik Charles Halsey opljačkan i nakon što mu je grkljan prerezan, Logan i Greevey istražuju slučaj i dva mlada crna muška sumnjivca koja su na početku uhvaćena. Njihova sumnja se potvrđuje da je u pitanju organizirani kriminal kad povežu žrtve sa Masuccijevim vojnikom Tonyjem Scalisijem. Kad Stone i Robinette nastave njihovu istragu, otkrivaju korupcijski skandal koji uključuje korumpiranog odbornika; naplata od kazni za parkiranje je dodijeljena firmi povezanoj s organiziranim kriminalom. Da bi se izbjegle neprijatnosti, okružni tužitelj Wentworth ne dopušta da Stone ponudi Scalisiju imunitet. Međutim, kako bi pobijediti na suđenju, njihova jedina opcija bi bila dogovor s mafijašem. Stone otkriva da slučaj uključuje ne samo organizirani kriminal, nego i izabrane gradske dužnosnike i zamjenike policijskog povjerenika koga optužuje za mijenjanje iskaza i malverzaciju dokaza u ranijem slučaju. Stone je u mogućnosti koristiti policiju zbog sumnje na korupciju unutar odjela, pa se savjetuje sa pomoćnika državnog tužitelja Johnom McCormackom. 
7 7 "Za Kurvu, Za Lopova" Martin Davidson Dick Wolf novembar 13, 1990 (1990-11-13) 66203
Otkriće nesvjesnog čovjeka po imenu Diamond u središnjem parku vodi Greeveya i Logana u Diamondove prethodne aktivnosti i do žene za poslovnu pratnju pod imenom Jolene u hotelskoj sobi. Greevey se predstavlja kao "Ivan" i traži Jolene. Kad mu preda račun za svoje naknade i usluge, Greevey je uhićava zbog prostitucije. Kad Diamond umre, istraga dovodi do Joleneine nadređenoe, Jasmine, a zatim na Jasmininu nadređenu, Lauru Winthrop. Winthropova tvrdi da ona vodi i catering usluge, ali kad je Jolene analizom krvi otkrila da je HIV-pozitivna, slučaj dobija oštar preokret zbog propitivanja sigurnosti posle poslovne pratnje. 
8 8 "Otrovni Bršljan" E.W. Swackhamer Dick Wolf novembar 20, 1990 (1990-11-20) 66211
Tijekom rutinskog uhićenja droge, veteran policajac, Fredo Parise, ubija mladog Afroamerikanca Tommyja Richardsona, koji je možda bio nenaoružan. Parise je optužen za podmetanje pištolja žrtvi kako bi opravdao pucanje. Štoviše, Parise već ima sličan incident. Richardson je bio student na Sveučilištu Princeton, koji je bio cijenjen zbog svojih doprinosa u svojoj zajednici u smislu vremena, energije i novca. No, istraga otkriva da je prodavao drogu kako bi dobio novac. 
9 9 "Ravnodušnost" James Quinn Dick Wolf novembar 27, 1990 (1990-11-27) 66207
Greevey i Logan otkrivaju da zlostavljano dijete ima majku kokainskog ovisnika, koju je također zlostavljao njezin muž koji je psihoterapeut i ovisnik o drogama. Detektivi istražuju liječnikovu burnu prošlost, a tužitelji moraju uzeti novu taktiku nakon što dijete umire. 
10 10 "Zatvorenik LJubavi" Michael Fresco Dick Wolf decembar 4, 1990 (1990-12-04) 66208
Prividno samoubojstvo kontroverznog biseksualnog umjetnika, koji je umro dok je bio uključen u očiti čin samo-erotskog davljenja, odvodi detektive Greeveya i Logana u gradski klub S&M. Početno objašnjenje za smrt umjetnika/žrtve je da je umiješan u "izvedbe umjetničkog djela." Daljnja istraga otkriva da je, u stvari, on bio glan sadomazohističkog tria koji je uključivao šefa Newyorkškog Odjel za kulturu i njegovu "ljubavnica". 
11 11 "Van Polu-Svetlosti" E. W. Swackhamer Dick Wolf decembar 11, 1990 (1990-12-11) 66202
A teenaged African-American girl claims to have been raped by white police officers. Police and prosecutors struggle to get the truth when an ambitious African-American congressman claims the investigation is a racially motivated cover-up. The conflict heats until Robinette learns from the girl's parents that she and her boyfriend had sexual relations. The family fears an unwanted pregnancy, so, with the urging of the congressman, they claim the girl was raped by police officers. Having admitted the hoax, the family avoids the congressman whose campaign has been destroyed. Prosecutors devise a solution involving all-round gag orders. They concede that reputations were seriously damaged, but they reason that, with its impetus deflated, the case will fade quickly from people's memories. 
12 12 "Životni Izbor" Aaron Lipstadt Dick Wolf januar 8, 1991 (1991-01-08) 66213
After Mary Donovan, an anti-abortion protester, is killed in an abortion center bombing, detectives search for all of her potential co-conspirators. The victim's parents and brother prove to be as committed to the pro-life movement the victim. The first defendant arrested is Celeste McClure, who purchased the fertilizer to be mixed with the diesel fuel to create the bomb. Police determine that the central figure in the plot is Rose Schwimmer who is arrested. Detectives discover that the victim was pregnant and was secretly seeking an abortion. At trial, Schwimmer attempts to use her witness testimony to preach against abortion. Stone stops the attempt by asking Schwimmer that, if abortion is murder, is Schwimmer not guilty of murdering Mary Donovan's unborn baby. Schwimmer is visibly defeated by the question and remains silent for the remainder of the trial, including her conviction. 
13 13 "Smrt u Porodici" Gwen Arner Dick Wolf januar 15, 1991 (1991-01-15) 66204
A corrupt police officer is apparently shot to death by his young patrol partner on a rooftop in the dark. Investigation reveals that, after displaying many blatant examples of his corruption to his partner, he was afraid that she would report him. So he lured her to the rooftop and tried to kill her, but she killed him first. She is cleared of the shooting, but since policy dictates that she should have reported him, she will lose her job. 
14 14 "Nasilje Leta" Don Scardino Dick Wolf februar 5, 1991 (1991-02-05) 66219
Stone temporarily dismisses rape charges against three defendants because the victim is a journalist of questionable character whose testimony has too many flaws. Greevey and Logan's subsequent reinvestigation uncovers a possible fourth assailant. 
15 15 "Bujice Pohlepe -I Deo-" E.W. Swackhamer Dick Wolf februar 12, 1991 (1991-02-12) 66222
Isaac Skolnick, a store owner, is severely beaten. His daughter tells police that he was being threatened by a man named Pilefsky whom she suspected of being related to organized crime. Eye-witness Edgar Hoover, a homeless junkie identifies Pilefsky from a photo line-up, and Pilefsky is arrested. Logan discovers that Mario Zalta, a man with connections to the Masucci Family, was a co-defendant of Pilefsky at an earlier trial. On investigating Zalta, Greevey and Logan discover that the Masucci Family is offering bootlegged cigarettes to store owners at lower-than-market prices and threatening store owners who don't comply. However, their evidence is obtained without a warrant and is inadmissible in court. They arrest a store owner selling the untaxed cigarettes, pressuring him into naming Zalta as another participant in the cigarette scam, and Zalta is arrested. While in temporary accommodation, Hoover accidentally dies and Robinette tells the police that without the witness testimony they have no case against Pilefsky. Logan threatens to charge Pilefsky with conspiracy in the manslaughter of Hoover. Pilefsky panics and mentions the name of Harv Beigel as another name connected with the cigarette scam. Biegal claims that he makes his living in real estate and that he is not connected to organized crime; he simply happens to be married to Katherine Masucci, sister of Frank who is head of the Masucci crime family. Beigel is arrested in connection with the cigarette scam. In return for a lesser sentence, Beigel offers to testify that Frank Masucci ordered the murder of Russell Mackie, a missing union labor leader. On the basis of Beigel's testimony, police arrest Frank Masucci for Mackie's murder. However, the prosecution's case unravels at trial. Beigel testifies that he witnessed a meeting at which Mackie's murder was planned, Pilefsky claims to have been present at the murder, stating that Mackie was garotted. The defense counsel reveals that Pilefsky was in hospital with appendicitis at the time of the alleged murder. Pilefsky's perjured testimony results in charges being dismissed against Masucci and Beigel for Mackie's murder. Pilefsky's and Zalta's plea bargains are vacated, they are prosecuted and given long sentences for Skolnick's assault. 
16 16 "Bujice Pohlepe -II Deo-" E.W. Swackhamer Dick Wolf februar 19, 1991 (1991-02-19) 66225
After having their primary case dismissed against Frank Masucci and Harv Biegal for murdering labor leader Russell Mackie, prosecution and police place close surveillance on Masucci and Biegal. Biegal is arrested again in connection with the cigarette scam; Biegal's wife Katherine warns Stone that Biegal's arrest (and likely offer of a lesser sentence in return for information on Masucci family operations) will result in his murder. In return for a lesser sentence, Biegal offers information about how murders are ordered in the Masucci family: Frank Masucci gives the murder target's name to Biegal; a car and driver is ordered for Biegal to pick up the hit man; in the car, Biegal gives the murder target's name to the hit man. Biegal emphasizes that he will not provide this information in court. After Biegal is released, police continue close surveillance on him. Shortly, Biegal is picked up by a Masucci family car. Police follow, but they are blocked by a traffic accident, and the Masucci car disappears. Masucci is arrested in connection with Biegal's disappearance, and high bail is set. Stone questions Katherine Biegal about her suspicions. She reminds him of what she told him in court the day Biegal was arrested; she also gives him the location of a "graveyard" in New Jersey for Masucci murder victims. At the graveyard, police and prosecutors discover the recently buried body of Harv Biegal with a gunshot wound in his head. Stone learns that Katherine Biegal has paid Masucci's bail, and he has been released. Stone instructs police to arrest Masucci for any reason. As they prepare to confront Masucci outside of a restaurant Masucci and his henchmen are shot dead on the sidewalk by an approaching group of men with machine guns. Stone theorizes that Masucci's murder was ordered by Katherine Biegal, his sister. Logan questions the logic of Katherine Biegal paying Masucci's bail and then murdering him, thinking that Biegal cannot recover her bail payment since Masucci cannot return to court. Stone states that, since the trial is no longer necessary, Biegal will have her bail payment refunded. Logan notes that Katherine Biegal has accomplished in short order what they had not been able to accomplish in several years; namely, put Masucci out of business permanently. At a formal dinner. Stone notes to Schiff that he fears a family war, resulting in many murders. Schiff advises Stone to wait a month and see who is left standing. 
17 17 "Pečurke" Daniel Sackheim Dick Wolf februar 26, 1991 (1991-02-26) 66218
A twelve-year-old boy is injured and his infant brother is killed by gunshots. The investigation reveals the children were the accidental victims of a hit ordered by a drug dealer against a real estate broker. Tragically, the murders prove to be the result of an adolescent gunman targeting the wrong address because he knows more about operating automatic weapons than about basic reading. 
18 18 "Tajni Učesnik" E.W. Swackhamer Dick Wolf mart 12, 1991 (1991-03-12) 66221
Stone faces a Texas cowboy lawyer and a hostile community as he tries to prosecute a young man accused of murdering a drug dealer. He discovers two truths-that the drug dealer raped the defendant's sister, and that the community views the murder as retribution. 
19 19 "Zmijski Zub" Don Scardino Dick Wolf mart 19, 1991 (1991-03-19) 66224
A businessman and his wife are murdered; initially, the couple's two sons are treated as suspects. As the investigation develops, detectives discover that, in order to obtain financing for his business, the man took on a partner who was connected to Russian organized crime. 
20 20 "Nevolje" John Whitesell Dick Wolf mart 26, 1991 (1991-03-26) 66214
A truck with three handcuffed federal prisoners arrives at the 27th precinct. FBI and NYPD officials discover that one of the prisoners has mysteriously been murdered. The FBI officials assert jurisdiction and transport the other two to a federal prison. One of the two is a suspected IRA member who has been detained in the U.S. for five years without charge, trial, or bail. Shortly, the remaining prisoner is discovered hanging in his federal prison cell. A prison guard is discovered to be an IRA member; he confesses to the prisoner's murder. Detectives and prosecutors face resistance from federal authorities as they pursue murder charges against an suspected IRA member serving time in federal prison, after he is suspected of killing another federal prisoner. 
21 21 "Sonata za Solo Orgulje" Fred Gerber Dick Wolf april 2, 1991 (1991-04-02) 66226
Grevey and Logan discover that an apparent mugging victim found unconscious on a park bench has had his kidney removed. The case leads to a powerful man whose daughter desperately needed a transplant and the doctor who may have helped him. 
22 22 "Plavi Zid" Vern Gillum Dick Wolf jun 9, 1991 (1991-06-09) 66220
Captain Cragen ends up in the cross-hairs of an internal investigation into evidence tampering, and the DA's office is forced to put him in a precarious situation to implicate the conspirators. 

Izvori i napomene[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. CNET Networks, Inc. (2007). TV.com episode summary for Season 1. pristup 18. II 2007.
  2. Steven Hill se nije pojavio u epizodi "Svima omiljeni trgovački putnik". Umesto njega se pojavio Roy Thinnes kao DA Alfred Wentworth
  3. Steven Hill se nije pojavio u epizodi "Svima omiljeni trgovački putnik". Umesto njega se pojavio Roy Thinnes kao DA Alfred Wentworth
  4. Epizoda "Svima omiljeni trgovački putnik" je prva snimljena, ali je emitovana šesta.


Prethodi:
N/A
Spisak epizoda "Law & Order"
(1990-2010)
Slijedi:
Druga sezona
(1991-1992)