Lars Porsena

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Lars Porsena (ponekad navođen i kao Lars Porsenna) bio je etrurski kralj poznat po tome što je vodio rat protiv grada Rima. Vladao je nad gradom Kluzijem (Clusium), ponekad navođenom kao Clevsin. Ne postoje pouzdani podaci o tome kada je točno živio, ali rimski izvori najčešće spominju period oko 500. pne..

Sukob s Rimom[uredi | uredi kod]

Lars Porsena kako se u 16 veku pretpostavljalo da je izgledao

Lars Porsena se s Rimom sukobio nedugo nakon revolucije koja je godine 510. pne. svrgnula Lucija Tarkvinija Oholog, posljednjeg rimskog kralja.[1] Svrgnuti monarh, čija je porodica bila etrurskog porijeka, obratio se Lars Porseni za pomoć kako bi uništio novostvorenu Rimsku Republiku, a Lars Porsena je na to pristao.

O tome što se dalje dogodilo postoje različite verzije u historijskim izvorima. Većina rimskih izvora, uključujući Tita Livija, tvrdi da je Lars Porsena došao pod Rim, ali da ga je impresionirala rimska hrabrost (v. Mucije, Horacije) pa se odlučio za mir. Drugi izvori sugeriraju da je Lars Porsena uspio zauzeti Rim, ali da su Etrurci ipak kasnije protjerani. Nijedan od izvora, pak, ne sugerira povratak Tarkvinija na prijestolje, što znači da je Posena, ako je i htio osvojiti Rim, nije imao namjeru vratiti na prijestolje svog rođaka.[1][2]

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Penrose, Jane. (2005) Rome And Her Enemies, Osprey Publishing. pp. 43-44. ISBN 1-84176-932-0.
  2. Bird, H. W. (1993) The Breviarium Ab Urbe Condita of Eutropius the Right Honourable Secretary of State for General Petitions, Liverpool University Press. p. 73. ISBN 0-85323-208-3.