Land of the Pharaohs

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Land of the Pharaohs

poster iz 1955. godine
Režija Howard Hawks
Producent Howard Hawks
Scenario Harold Jack Bloom
William Faulkner
Harry Kurnitz
Uloge Jack Hawkins
Joan Collins
James Robertson Justice
Muzika Dimitri Tiomkin
Fotografija Lee Garmes
Russell Harlan
Montaža Vladimir Sagovsky
Studio Continental Company
Distribucija Warner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
24. jun 1955 (1955-06-24)
Trajanje 106 min. (američka verzija)
Zemlja  SAD
Jezik engleski
Budžet 2,9 mil. $ (proc.)
Bruto prihod 2,7 mil. $ (kino-ulaznice u SAD)[1]

Land of the Pharaohs (sh. Zemlja faraona) je američki historijski film snimljen 1955. godine u režiji Howarda Hawksa, poznat kao jedno od najspektakularniji ostvarenja žanra svog vremena.

Radnja se događa u Drevnom Egiptu sredinom 3. milenijuma pne., odnosno prikazuje kako tadašnji faraon Keops (čiji lik tumači Jack Hawkins) započinje izgradnju znamenite piramide. Nominalni protagonist, čiji lik tumači Dewey Martin, je sin graditelja piramide koji, sticajem okolnosti, postane upetljan u spletke koje je započela Keopsova lijepa, ali bezobzirna supruga, princeza Nelifer (čiji lik tumači Joan Collins).

Land of the Pharaohs se snimao u rimskim studijima Cinecitta, ali i na lokacijama u samom Egiptu, pri čemu je Hawks uživao podršku lokalne vlade, koja mu je "posudila" pripadnike vojske za scene u kojima je sudjelovalo na hiljade statista. Inzistirajući na što većoj autentičnosti, Hawks je kao lokacije koristio nedovršenu piramidu u Baki kako bi rekonstruirao scene izgradnje Keopsove piramide. Publici je, pak, pažnju privukla i mlada Joan Collins kojoj je uloga vamp negativke u značajnoj mjeri obilježila karijeru, odnosno utrla put koji će je, decenijama kasnije, odvesti do lika Alexis Carrington u popularnoj TV-seriji Dinastija.

Land of the Pharaohs, usprkos toga što se među njegovim scenaristima nalazio i ugledni književnik William Faulkner, nije dobio dobre kritike, a i gledanost, iako relativno velika, nije bila dovoljna da filmu donese dobit. To je predstavljao prvi komercijalni neuspjeh u Hawksovoj režijskoj karijeri, te je zbog nje napravio pauzu od četiri godine prije trijumfalnog povratka sa kultnim vesternom Rio Bravo. Kasniji kritičari su, međutim, za film imali daleko više razumijevanja, te se smatra jednim od klasičnih ostvarenja žanra.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 'The Top Box-Office Hits of 1955', Variety Weekly, January 25, 1956

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]