Lambert I od Nantesa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Lambert I od Nantesa (? - 836/7) bio je franački plemić koji je služio kao grof Nantesa od 818. do 831. te kao vojvoda Spoleta od 834. do smrti.

Rodio se kao sin Guya, grofa od Nantesa, od koga je također naslijedio i titulu prefekta Bretonske marke. Godine 818. je sudjelovao u pohodu koji je karolinški car Luj Pobožni poduzeo protiv Bretonaca i njihovog vođe Mormana. Godine 822. su se Bretonci ponovno pobunili pod Wihomarcom; ustanak je završen kada je Wihomarc 825. otišao u Aachen pokloniti se caru i tako ga priznati kao sizerena. Lambert je na povratku ubio Wihomarca i njegove pristaše, koristeći kao izgovor njihov mirovni sporazum sa Vikinzima.

Godine 831. se Lambert priključio ustanku koji je Lujev sin Lotar podigao protiv oca. Zbog toga ga je Luj dao prognati preko Alpa u Italiju. Tamo je godine 834. na upravu dobio Vojvodstvo Spoleto. Umro je dvije godine kasnije, što se pripisuje epidemiji koja je u to vrijeme harala u Italiji i odnijela živote mnogih Lotarovih pristaša.

Lambert se ženio dva puta. Prva supruga mu je bila izvjesna Itta, s kojom je imao sina Lamberta, koji će ga naslijediti u Nantesu. Poslije se oženio za Adelaidu od Lombardije, kćer Pipina od Italije; s njom je imao sina Guida (Guya) koji će također postati vojvoda Spoleta. Njegov unuk Guido je postao sveti rimski car.

Francusko plemstvo
Prethodi:
Guy
grof Nantesa
818–831
Slijedi:
Ricwin
Italijansko plemstvo
Prethodi:
Adelchis I
vojvoda Spoleta
834–836
Slijedi:
Berengar