Lale Devri

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lale Devri
Žanrdrama
Formatdramska serija
ScenarioSema Ergenekon Eylem Canpolat Berfu Soner Işıl Sönmez Sarhan
NastupajuTolgahan Sayışman
Emina Sandal
Korel Cezayirli
Deniz Barut
Kompozitor muzičke temeİskender Paydaş
Zemlja porijekla Turska
Jezik/citurski
Broj sezona4
Broj epizoda135
Produkcija
Producentska kompanija/eAvşar Film
Emitiranje
Originalni kanalFox

Polje lala (tur. Lale devri) je turska televizijska serija.[1][2]

U Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini je prva sezona serije emitovana tokom 2011. na televiziji Pink.[3] Emitovanje je započeto sa sinhronizacijom na srpskom jeziku, koju je producirao studio Blue House. Zbog lošeg prijema sinhronizacije kod publike, emiter je ubrzo uveo titlove.

Sinopsis[uredi | uredi kod]

Ovo je priča o dvije porodice koje su u vječnom konfliktu. Jedna porodica se nedavno doselila iz Antalije , Ilgaz , u Istanbul, ugledna je i poznata, dok je druga takođe poznata,Taškiran, ali na rubu bankrotstva. Ljubav između Lale i Ćinara, će ukrstiti puteve ove dvije porodice nakon što se u tajnosti budu vjenčali.Tek tada problemi nastaju.Nakon njihove kratke idile Lale počne istraživati o samoubistvu svog oca i dolazi da šokantnih podataka.Pored ovih spletki i njena sestra Ješim će joj zagorčati život , i polako će udaljiti Ćinara od nje.Nakon jeden nezgode Lale umire , ali njena tek rođena kćerka preživljava i dobija ime po svojoj majci ,Lale.Ubrzo dolazi nova protagonistkinja Toprak , lik iz druge serije koji je doživio transfer.Na početku treće sezone Ješim se ubija , i dolazi nova antigonistkinja Azra.Treća sezona je puna novih zapleta kao i riješavanja starih zapleta. Nakon smrti voljene kćeri.Ješim Taškiran, pojavljuje se njeni biloški otac. U susretu s Zumrut on dolazi do zaključka da su za smrt njegove kćerke zaslužni Ćinar i Toprak. Halukov cilj-njihova smrt. Nakon bezuspješnih pokušaja, Haluk umire i svo svoje bogatstvo ostavlja Zumrut.Porodica Ilgaz doživljava bankrot.Toprak, ponovo trudna, je uplašena za sigurnost svog nerođenog djeteta zbog opasnosti koja je vreba od Zumrut.Zumrut se poigrava njenim razumom, i Toprak je nakratko smještena u ludnicu.Nakon što se Ćinar uvjeri u njen zdrav razum Zumrut izbacuje sve članove porodice Ilgaz iz njihove vile.Šta će se dalje desiti?

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Emina Jahović je briljirala u ulozi Lale, koju ubrzo napušta zbog zbog iscrpljujuće prirode ovog posla.Emina se pojavila u 17 epizoda ove serije.Iako je naprasno napustila seriju, serija ne mjenja zvanično ime Lale Devri (Doba Lale).Od epizode 22 dolazi nova protagonistkinja Toprak.Glumica koja je predstavila rolu Toprak, Selen Soyder, je trenutno u vezi sa glavnim muškim likom Tolgahanom S.Zanimljivo je da je Tolgahan takođe bio u vezi i sa koleginicom iz iste serije Serenay Sarikayom.Serenay napušta seriju početkom treće sezone, i njenu poziciju zlog lika zamjenjuje Azra Dogan, Deniz Barut.Zanimljivo je da Ćinar ima 3 djece sa 3 različite žene.Da su mu dvije od tri žena imale djevojačko prezime Taškiran,kao i da se 5 puta vjenčao,od toga triput sa Toprak. Postoje spekulacije da bi se Emina Jahović mogla pojaviti uoči kraja treće sezone. Ali te su informacije i dalje nepotvrđene.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac: Uloga:
Tolgahan Sayışman Çınar Ilgaz
Emina Jahović Sandal Lale Taşkıran Ilgaz †
Serenay Sarıkaya Yeşim Taşkıran †
Selen Soyder Toprak Ilgaz
Deniz Barut Azra Dogan
Kenan Bal Necip Ilgaz
Gul Onat Ikbal Ilgaz
Hatice Aslan Zümrüt Taşkıran Ilgaz
Hakan Pişkin Ekrem
Pamir Pekin Cansel
Ayten Soykök Reyhan
Gokhan Atalay Mehmet
Sertaç Tartan Mert
Ali Aykut Yilmaz Kerem Taşkıran
Ege Ardiç /
Erdal Bilingen Şefik

Napomene i reference[uredi | uredi kod]

  1. Osnovni podaci o seriji
  2. „Zvanična stranica serije”. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-05. Pristupljeno 2012-10-02. 
  3. „Polje lala na televiziji Pink”. Arhivirano iz originala na datum 2013-12-02. Pristupljeno 2012-10-02.