Ladislav II.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ladislav II. hrvatsko-ugarski kralj vladao (1162. - 1163.)

Kralj Ladislav II. je bio sin kralja Bele II. Slijepog i Jelene, kćeri srpskog velikog župana Uroša I. Nakon smrti oca vlast je naslijedio Ladislavov najstariji brat Gejza II.. Kako se nije znalo točno da li vlast naslijeđuje najstariji član dinastije ili kraljev najstariji sin, unutar same dinastije je došlo do sukoba. Kralj Gejza je za svog suvladara uzeo najstarijeg sina Stjepana. Ladislav i njegov mlađi brat Stjepan su se smatrali zakinutima, pa su pobjegli u Carigrad i zatražili pomoć bizantskog cara Manuela I. Komnena.

Kada je Gejza II. iznenada umro, car se odlučio umješati u ugarske prilike. Svrgnuo je 1162. s vlasti Stjepana III. i htio na vlast dovesti njegova strica Stjepana. no plemstvo se pobunilo. Oni su inzistirali da se poštuje načelo da krunu naslijedi najstariji član dinastije, a to je bio Ladislav II, pa su ga iste godine izabrali za vladara, a Stjepan je proglašen prijestolonasljednikom.

Prema običaju koji se ustalio kraljeve je krunio ostrogonski nadbiskup, no tadašnji nadbiskup Luka je to odbio učiniti, jer je bio pristaša svrgnutog kralja Stjepana III. Kralja je stoga okrunio kaločko-bački nadbiskup Mika, inače pristaša bizantske stranke. Tome se usprotivio nadbiskup Luka i bacio interdikt na kralja i nadbiskupa Miku. Kralja je to toliko razljutilo da je nadbiskupa bacio u tamnicu. Pustio ga je tek na intervenciju pape Aleksandra III. na Božić. Ali isti taj dan je nadbiskup Luka otišao u kraljevsku kapelu gdje se služila misa kojoj je nazočio kralj Ladislav II. i ponovno bacio interdikt. Nadbiskup je ponovno završio u zatvoru, a izašao je tek nakon iznenadne kraljeve smrti 14. siječnja 1163.

O Ladislavovoj šestomjesečnoj vladavini nije ostalo zapisa.

Ladislava II. je naslijedio brat Stjepan IV..

Povezano[uredi | uredi kod]

Bibliografija[uredi | uredi kod]

  • Šišić, Ferdo (1944). Poviest Hrvata za kraljeva iz doma Arpadovića, 1102-1301. 1. Zagreb: HAZU. 
  • Klaić, Vjekoslav (1980). Povijest Hrvata. 1. Zagreb: Nakladni zavod Matice hrvatske. 
Ladislav II.
Kraljevske titule
Prethodi:
Geza II.
Kralj Mađarske
1162 – 1163
Slijedi:
Stjepan IV.
Stjepan III.