Lab

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Lab
Lapi1.JPG
Lab u Podujevu
Lokacija
Države  Srbija
Gradovi Podujevo
Hidrografija
Izvor Obronci Kopaonika
Ušće Sitnica
Dužina 72 km
Hidrologija
Sliv
  – površina
Crno more
19.570 km²

Lab je reka koja nastaje na Kopaoniku od Murgulske reke i Rečice, u mestu Palatna, protiče kroz Podujevo, teče kotlinom Malo Kosovo i uliva se u Sitnicu kod mesta Velika Reka kod Stanovca)[1] oko 300 m ispod mesta.[1] U blizini njegovog izvorišta, nalaze se ostaci Vrhlaba, srednjovekovnog dvorca koji je podigao srpski kralj Milutin (12821321). Izuzev u izvorišnom delu, Lab je ravničarska reka koja meandrira kroz kosovsku ravnicu. Ima usečeno korito obraslo vrbama. S proleća i jeseni, od kiša i topljenja snega na Kopaoniku, često poplavi priobalni pojas. NJegove veće pritoke su Batlava i Kačandolska reka. Bio je bogatiji vodom, dok nije reka Batlava pregrađena branom, iznad sela Batlava, i tako stvoreno Batlavsko jezero (Orlansko jezero), radi snabdevanja Prištine i okolnih naselja vodom.

Za vreme NATO bombardovanja SRJ, na mostu preko Laba, u mestu Lužane, jedan projektil ispaljen iz aviona pogodio je autobus Niš ekspresa pun putnika, većinom Albanaca iz Podujeva. Stradalo je više od 20 putnika. Drugim projektilom pogođena je ekipa Hitne pomoći koja je dolazila ambulantnim kolima iz Prištine, da pomogne povređenima.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Elezović, Gliša. Rečnik kosovsko-metohiskog dijalekta, sv. I., izdanje Zadužbine Veljka Savića i Srpske kraljevske akademije, Beograd, 1932., str. 349

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]