La guerre est finie

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa La Guerre est Finie)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
La Guerre est finie

filmski poster
Režija Alain Resnais
Producent Anatole Dauman
Gisèle Rebillon
Catherine Winter
Scenario Jorge Semprún
Uloge Yves Montand
Ingrid Thulin
Geneviève Bujold
Jean Bouise
Muzika Giovanni Fusco
Fotografija Sacha Vierny
Montaža Eric Pluet
Ziva Postec
Studio Europa Film
Sofracima
Distribucija Cocinor (Francuska)
Datum(i) premijere
11. maj 1966 (1966-05-11)
Trajanje 121 min.
Zemlja  Francuska
Jezik francuski

La guerre est finie (sh. Rat je završen[1]) je francuski crno-bijeli igrani film snimljen 1966. godine u režiji Alaina Resnaisa. Protagonist, čiji lik tumači Yves Montand, je Diego Mora, španski komunist koji je nakon poraza u građanskom ratu četvrt vijeka proveo u egzilu u Parizu, ali koji povremeno tajno prelazi granicu kako bi svojim drugovima pomagao da održe ilegalni pokret otpora protiv Francove diktature. Radnja prikazuje kako sredovječni Mora sve više preispituje koliko takve aktivnosti imaju smisla, odnosno da li bi se trebao ostaviti politike i posvetiti normalnom životu; njegove dileme još više izaziva razilaženje sa mlađom i radikalnijom generacijom emigrantskih aktivista za koju se boji da će ponoviti njegove pogreške.

Film je velikim dijelom bio autobiografskog karaktera, s obzirom da je scenarist Jorge Semprun, poput protagonista, veliki dio života proveo kao komunistički ilegalac, prije nego što je 1964. izbačen iz Partije zbog neslaganja sa službenom linijom i njenim tadašnjim vođom Santiagom Carillom. Njegov scenario, kao i sam film, su kasniji historičari smatrali jednim od prvih odraza tada aktualnog generacijskog jaza na francusku i svjetsku ljevicu, odnosno da je kroz prikaz razilaženja ostarjelog protagonista sa svojim mlađim drugovima predvidio događaje koji će eskalirati za vrijeme majskih događaja 1968. godine. Film je zbog svog kritičkog stava prema službenoj komunističkoj ideologiji pao u nemilost vlasti u Istočnom bloku te ga je vodstvo festivala u Karlovym Varyma u tadašnjoj Čehoslovačkoj namjeravalo prikazati izvan službene konkurencije; ta je odluka promijenjena tek nakon lobiranja Miloša Formana.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Naslov citira završne riječi proglasa kojim je vođa nacionalističkih pobunjenika Francisco Franco 1. aprila 1939. službeno objavio konačni poraz republikanske vlade, odnosno kraj građanskog rata.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]