L'oro di Napoli

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice L'oro di Napoli (film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
L'Oro di Napoli
RežijaVittorio De Sica
ProducentDino De Laurentiis
Marcello Girosi
Carlo Ponti
ScenarioCesare Zavattini
Giuseppe Marotta
Vittorio De Sica
PredložakL'oro di Napoli; autor:
Giuseppe Marotta
UlogeSilvana Mangano
Sophia Loren
Paolo Stoppa
Totò
MuzikaAlessandro Cicognini
FotografijaCarlo Montuori
MontažaEraldo Da Roma
DistribucijaPonti-De Laurentiis Cinematografica
Datum(i) premijere
23. 12. 1954 (1954-12-23)
Trajanje131 min.
Zemlja Italija
Jezikitalijanski

L'oro di Napoli (sh. Zlato Napulja) je italijanski crno-bijeli omnibus film snimljen 1954. godine u režiji Vittorija De Sice. Sastoji se od šest zasebnih segmenata temeljenih na istoimenoj zbirci Giuseppea Marotte, a koje su radnjom smještene u Napulj. Radnja prikazuje život u gradu iz perspektive njegovih stanovnika, pri čemu se humor miješa sa tragedijom. De Sica je svojim filmom, koji je okupio neke od tada najvećih zvijezda italijanske kinematografije, nastojao odati počast gradu u kome je proveo rani život.

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Il guappo (Nasilnik)[uredi | uredi kod]

Deset godina jedan lokalni nasilnik se uselio u kuću napuljskog siromaha (Toto) te mu zapovijeda. No, nasilnik dozna kako je bolkestan...

Pizze a credito (Pizze na kredit)[uredi | uredi kod]

Sofia (Sophia Loren) i njezin suprug Rosario (Giacomo Furja) prave pizze. Jednog dana zaručnički prsten koji je Sofia stalno nosila na ruci nestane. Sofia misli kako je završila u tijestu za pizzu za noćnog čuvara ili pizzu udovca (Paolo Stoppa). No istina je bitno drukčija.

Il funeralino (Pogrebčić)[uredi | uredi kod]

U najtužnijoj epizodi cijelog filma, u kojoj se ne izgovara nijedna jedina riječ, prikazuje se smrt djeteta i pogrebna povorka. (U nekim od verzija je ova epizoda izbačena iz filma).

I giocatori (Igrači)[uredi | uredi kod]

Sredovječni napoletanski aristokrat (Vittorio De Sica), pritisnut od bogate i ružne supruge, ali i zbog kockarskih dugova, nastoji pobijediti u dugoj partiji karata, gdje mu je protivnik neobično talentirani 8-godišnji dječak.

Teresa[uredi | uredi kod]

Teresa (Silvana Mangano) je prostitutka kojoj bogati mladić ponudi brak. Tek nakon vjenčanja dozna da je mladić u stvari ne voli, nego da se time nastoji iskupiti za smrt djevojke koja je zbog njega počinila samoubistvo.

Il professore (Profesor)[uredi | uredi kod]

Don Ersilio (Eduardo De Filippo) je ulični prodavač mudrosti, koji za šaku lira daje savjete namjernicima, a koji se jednog dana mora suočiti sa arogantnim plemićem.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]