L'Armée des ombres

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice L'armée des ombres)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
L'Armée des ombres
RežijaJean-Pierre Melville
ProducentJacques Dorfmann
ScenarioJean-Pierre Melville
PredložakL'Armée des ombres; autor:
Joseph Kessel
UlogeLino Ventura
Simone Signoret
Paul Meurisse
Jean-Pierre Cassel
MuzikaÉric Demarsan
FotografijaPierre Lhomme
Walter Wottitz
MontažaFrançoise Bonnot
StudioLes Films Corona
Datum(i) premijere
28. 9. 1969 (1969-09-28) (Francuska)
Trajanje145 min.
Zemlja Francuska
 Italija
Jezikfrancuski

L'Armée des ombres (sh. Vojska sjena), u bivšoj Jugoslaviji prikazan pod naslovom Vojska u sjeni, je francusko-italijanski ratni film snimljen 1969. godine u režiji Jean-Pierrea Melvillea. Predstavlja adaptaciju istoimene knjige francuskog novinara Josepha Kessela, djelomično inspirirane njegovim vlastitim iskustvima pripadnika pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu. Protagonist, čiji lik tumači Lino Ventura, je Philippe Gerbier, jedan od vođa pokreta otpora, a radnja, koja se odvija od 1942. do 1943. godine, prikazuje njegovo nastojanje da organizaciju, čijm pripadnicima stalno prijete izdaja, hapšenja, mučenje i pogubljenje, održi na životu, pri čemu je često prisiljen na nasilje i moralno dvojbene postupke.

L'Armée des ombres je i za Melvillea predstavljao svojevrsno autobiografsko djelo, s obzirom da je četvrt vijeka ranije bio pripadnika pokreta otpora. Film mu je, međutim, bio daleko od hagiografskog prikaza iz francuskih službenih prikaza, te je svojim izuzetno mračnim tonom i stilom bio daleko bliži njegovim klasičnim gangsterskim filmovima. U njemu je također bila korištena neobična struktura - u obliku nekoliko vinjeta koje je tek povezivao protagonist, a koje su korištene za prikaz ne samo aktivnosti Pokreta otpora i iskušenja kojima su bili izloženi pod okupacijom, nego i nekih detalja svakodnevnog života običnih građana, ali i kako su na ratna zbivanja reagirali sljedbenici različitih svjetonazora. Film je, međutim, najviše ostao upamćen po nekoliko antologijskih scena vezanih uz pogubljenja.

Nakon premijere je L'Armée des ombres dočekan s velikim neprijateljstvom, a za što je razlog bio taj što se u jednoj sceni nakratko pojavljuje Charles De Gaulle, vođa Slobodnih Francuza i budući predsjednik, koji je u to vrijeme, nedugo nakon majskih demonstracija 1968. godine bio duboko omražen među francuskom inteligencijom, uključujući filmske kritičare. Melville je kao bio optužen da ga hagiografski veliča, odnosno da je golistički propagandist. U ostatku svijeta je, međutim, L'Armée des ombres zbog svog realističkog i nesentimentalnog pristupa ratnoj prošlosti prihvaćen kao jedno od boljih ostvarenja u Melvilleovoj filmografiji.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]