Kuvajt

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kuwait)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Država Kuvajt
دولة الكويت
Dawlât al-Kuwayt
Zastava
GesloZa Kuvajt
Državna himna: "Al-našid al-watani"
Glavni gradKuvajt
Službeni jezici arapski
Vođe
 -  Emir Džabir al-Sabah
Uspostava Od Ujedinjenog Kraljevstva 19. lipnja 1961.
Površina
 -  Ukupno 17,818 km2 (152.)
 -  Voda (%) 0
Stanovništvo
 -  Popis iz 2001  2.041.961 (141.)
 -  Gustoća 115/km2
Valuta dinar
Vremenska zona +3
Pozivni broj +965
Web domena .kw

Kuvajt je država u jugozapadnoj Aziji. Na istoku izlazi na Perzijski zaljev. Graniči na sjeveru s Irakom, a na jugu sa Saudijskom Arabijom. Većinu zemlje čini ravna pustinja. Službeni naziv je Država Kuvajt.

Povijest i politika[uredi | uredi kod]

Najpoznatiji događaj nedavne povijesti Kuvajta je sukob sa susjednim Irakom. Irak i Kuvajt bili su saveznici tijekom iračko-iranskog rata u osamdesetima, ali u kolovozu 1990. Irak je pod vodstvom Saddama Huseina napao i okupirao Kuvajt. U veljači 1991. međunarodna koalicija na čelu s SAD-om oslobodila je zemlju koja je od tada jedan od glavnih saveznika Sjedinjenih Država u regiji. Tijekom američke invazije Iraka 2003. Kuvajt je bio jedina arapska država koja je javno podržala intervenciju.

U politici Kuvajta od sredine 18. stoljeća dominantnu ulogu ima obitelj al-Sabah, iz koje je i trenutni emir. Nakon oslobođenja od iračke okupacije zemlja se donekle demokratizirala, iako je biračko pravo ograničeno na trećinu muške populacije.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Velika većina stanovništva su Arapi, ostatak čine doseljenici iz Indije, Bangladeša, Pakistana i Filipina. Islam je najzastupljenija religija, a omjer Sunita i Šijita je otprilike 70:30.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Gospodarstvom Kuvajta dominira nafta koja čini 90% vrijednosti izvoza i 50% BDP-a. Prihodi od nafte omogućili su nastanak socijalne države po europskom uzoru, ali i privukli brojne legalne i ilegalne imigrante iz šire regije.

Gradovi[uredi | uredi kod]