Kuvaiti Država Hadramauta

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Kuvaiti Država Hadramauta
الدولة القعيطية الحضرمية
Sultanat
1902. – 1967. Flag of South Yemen.svg

Zastava

Zastava

Lokacija
Glavni grad Al-Mukala
Jezik/ci arapski
Religija islam
Politička struktura Sultanat
Historija
 - Uspostavljena 1902
 - Ukinuta 17. septembar 1967

Kuvaiti Država Hadramauta (arapski: الدولة القعيطية الحضرمية) je bio službeni naziv za sultanat (vazalnu feudalnu državu) Britanskog Carstva koja je egzistirala od 1902 do 1967 godine na jugu Arapskog poluotoka. Ovu državu zvali su i Kuvaiti Sultanat Šihr i Mukala (engleski: Qu'aiti Sultanat Shihr i Mukalla (arapski: سلطنة الشحر والمكلاا ), glavni grad ovog sultanata bila je Al-Mukala, sultanat je upravno bio podijeljen na 6 dijelova; Al Mukala, Aš Šihr, Šibam, Duan, Zapadnu provinciju i Hadžr.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Ovaj plemenski sultanat osnovala je hadramijska familija Kuvaiti (ili Ćati). Osnivač sultanata bio je Omer bin Avadh al Kuvaiti, koji se do sultanske moći uspeo preko svoje vojničke karijere. On je naime krajem 19. st. bio najamni vojnik u službi Nizama Hyderabada tadašnje britanske indijske kolonije. U vojsci se uspeo do nižeg oficirskog čina, postao je jemadar i zahvaljući tome stekao popriličan imetak u Indiji. U to vrijeme bilo je nešto kao moda u tadašnjem Jemenu otići za najamnika u britansku kolonijalnu vojsku u Indiju. Britanci su cijenili jemenske mladiće zbog njihove hrabrosti, vještine jahanja konja, baratanja sabljom i velike izdržljivosti ali i zbog jeftinoće, jer siromašnim pustinjskim mladićima i malo je bilo puno.

Po povratku u svoj Hadhramaut prvo je osvojio vlast u gradu Šibamu otevši ga od suparničkog plemena Katiri 1858 Potom je osvojio vlast u Aš Šihru 1866 i Mukali 1881, zatim je u većem dijelu Hadramauta uspio istisnuti suparničko pleme Katiri sve do obala Adenskog zaljeva. Kao moćni plemenski vođa Omer bin Avadh al Kuvaiti sklopio je neslužbeni ugovor o zaštiti s Britancima 1888 nakon toga osnovao je svoj feudalni Sultanat 1902 koji je postao dio veće kolonijalne tvorevine Protektorata Aden.

Velika Britanija je uvidjela da više nemože upravljati kolonijama na stari uhodani način te je 1960-ih napravila planove za postestepeno i kontrolirano osamostaljenje zemalja Južne Arabije koje je ona kontrolirala. Međutim tadašnji sultan Kuvaitija Avadh II. bin Saleh al Kuvaiti odbio se pridružiti novoj britansko političkoj tvorevini protektoratu - Federaciji Arapskih Emirata Juga, ali je i nadalje ostao pod britanskom zaštitom kao član Južnoarapskog Protektorata. Nakon godina nemira i borbi, britanska vojska povukla se iz Adena, a vlast u zemlji preuzeo je Narodni oslobodilački front (NLF), tako da je 17. septembar 1967, posljednji sultan Ghalib II. bin Avadh al Kuvaiti otišao u inozemstvo, a u novembru te iste godine Sultanat je službeno ukinut.

Bivši Sultanat Kuvaiti danas je sastavni dio jemenske Muhafaze Hadramaut.

Sultani države Kuvaiti[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Sultan Avadh I. bin Omar Al Kuvaiti – vladao 1902.-1909.
  2. Sultan Ghalib I. bin Awadh Al Kuvaiti – vladao 1909.–1922.
  3. Sultan Omer bin Awadh Al Kuvaiti – vladao 1922.–1936.
  4. Sultan Avadh II. bin Saleh al Kuvaiti – vladao 1956.-1966.
  5. Sultan Ghalib II. bin Awadh al Kuvaiti – vladao 1966.-17. septembar 1967.

Poštanske marke Sultanata Kuvaiti[uredi - уреди | uredi izvor]

Marke je službeno izdavao Protektorat Aden, ove dolje imaju za motiv sultana Saleha iz Sultanata Kuvaiti:

Pogledajte i ovo[uredi - уреди | uredi izvor]

Bibliografija[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Paul Dresch: A History of Modern Yemen.Cambridge, UK: Cambridge University Press, 2000. ((en))

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]