Kurukshetra rat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kurukshetra rat čini bitni dio indijskog epa Mahabharata. Prema Mahabharati, dinastijski sukob između bratskih klanova Kaurava i Pandavaza prijestolje Hastinapure je rezultiro u bitci u kojoj je veliki broj drevnih kraljevstava sudjelovao na strani jednog od dva suprostavljena klana. Lokacija bitke bila je Kurukshetra u modernoj državi Haryana u Indiji. Postoje pokušaji da se bitka datira na temeljeu različitih astronomskih i drugih podataka iz Mahabharate. Prema nekim od tih teorija Kurukshetra rat se dogodio godine 3067. pne.

Mahabharata tvrdi da je rat trajao osamnaest dana tokom kojih su se ogromne vojske iz svih krajeva drevne Indije borile na strani dva suparnička klana. Važnost tog događaja se ogleda u činjenici da je kazivanje o ovom ratu koji je trajao osamnaest dana sadrži četvrtinu sadržaja knjige, dok su ostali događaji tek ovlaš spomenuti iako traju stotinama godinama.

Većina kazivanja opisuje pojedinačne bitke i različite heroje obiju strana, smrti na bojnom polju mnogih junaka, kao i bojne poretke koje su svakog dana koristile obje vojske, ratnu diplomaciju, sastanke i razgovore među junacima i komandantima prije početka rata svakog dana, koje se oružje koristi itd. Poglavlja (Parve) koje se tiču rata, od poglavlja šestog do desetog, se smatraju najstarijim u cijeloj Mahabharati. Bhagavad Gita, sveti tekst hindu filozofije, se smatra kasnijim dodatkom Mahabharati te sadrži razgovor između Pandave Arjune i Krishne o Arjuninom oklijevanju da se bori protiv članova svoje porodice.