Kukuljanovo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kukuljanovo
Kukuljanovo na mapi Hrvatske
Kukuljanovo
Kukuljanovo
Kukuljanovo na karti Hrvatske
Županija Primorsko-goranska županija
Općina/Grad Bakar
Geografske koordinate
 - z. š. 45.34 N
 - z. d. 14.512 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 811
Pošta 51227 Kukuljanovo[1]
Pozivni broj +385 051
Autooznaka RI

Kukuljanovo je naselje u Primorsko-goranskoj županiji, nedaleko Rijeke, na području Grada Bakra.

Smještaj[uredi | uredi kod]

Kukuljanovo se nalazi u Hrvatskom primorju, oko 2 km sjeverno od Bakra, na graničnom području gradova Bakar i Rijeka te općine Čavle. U njegovoj neposrednoj blizini su naselja Škrljevo i Mavrinci, a nedaleko je i Sušačka Draga odnosno Sveti Kuzam. Naselje se ne nalazi na obali nego u unutrašnjosti. Smješteno je na prometnici koja povezuje Grobnik i Bakar.

Povijest[uredi | uredi kod]

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. g. na Kukuljanovu je živjelo 811 stanovnika.

To je najveći broj stanovnika u povijesti toga naselja. Od kada postoje službeni podaci o stanovništvu, od 1857. g., kretanje broja stanovnika Kukuljanova može se podijeliti u tri etape: dvije etape rasta i jedna pada. Od sredine 19. st. do 1910. g. bilježi se porast broja stanovnika-1910. g. popisano je 733 žitelja. Od tada slijedi razdoblje depopulacije sve do 1953. g. kada je na Kukuljanovu živjelo 523 stanovnika. Zbog blizine Rijeke Kukuljanovo postaje zapravo udadaljenije predgrađe toga grada, a zatim i njegova industrijska zona. To, kao i dobra prometna povezanost, doveli su do ponovnog povećanja značenja Kukuljanova i novog doseljavanja stanovnika. Tako 1950-ih godina dolazi do novog porasta broja stanovnika koje kontinuirano traje i u današnje vrijeme te se očekuje da će se ono i nastaviti unatoč depopulacijskim trendovima u Hrvatskoj. 1981. g. popisano je 716 žitelja, a 1991. g. 775.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Na području Kukuljanova nalazi se industrijska zona Rijeke u kojoj se nalaze brojni trgovački, poslovni, skladišni te proizvodni prostori.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Kukuljanovo treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.