Kuhle Wampe oder: Wem gehört die Welt?

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kuhle Wampe)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kuhle Wampe
RežijaSlátan Dudow
ScenarioBertolt Brecht,
Ernst Ottwalt,
Slátan Dudow
Uloge
MuzikaHanns Eisler
FotografijaGünther Krampf
StudioPrometheus Film
Datum(i) premijere
14. 5. 1932 (1932-05-14) (Moskva)
Trajanje74 min.
ZemljaNjemačka Njemačka
Jeziknjemački

Kuhle Wampe oder: Wem gehört die Welt? (sh. Kuhle Wampe ili: Kome pripada svijet?) je njemački crno-bijeli film snimljen 1932. godine u režiji Zlatana Dudova, poznat kao posljednje i vjerojatno najvažnije ostvarenje tzv. proleterskog filma u Weimarskoj Republici.

Po žanru predstavlja kombinaciju igranog i dokumentarnog filma, te prikazuje efekte Velike ekonomske krize na radničku klasu. Protagonisti su članovi radničke porodice koji su izgubili posao, a na kraju i stan, te su prisiljeni živjeti u improviziranom šatorskom naselju Kuhle Wampe. Film, za koji je scenario napisao poznati ljevičarski pisac Bertolt Brecht, završava s njegovom poznatom političkom pjesmom Solidaritätslied.

Film je snimljen uz dosta financijskih poteškoća, kao i u atmosferi pojačanih političkih tenzija koje su karakterizirale posljednju godinu Weimarske Republike, pa su toga članovi Komunističke partije Njemačke prilikom snimanja služili kao osiguranje kako bi spriječili napade nacističkih jurišnih odreda. Weimarske vlasti su ga ispočetka zabranile, koristeći kao izgovor scene u kojima se sugerira abortus, odnosno prikazuje naturističko kupanje protagonista. Zbog toga je premijeru imao u Moskvi. Demonstracije protiv cenzure, ali pristanak producenata da izbace sporne dijelove, je na kraju omogućio da se film ipak prikaže.

Nekoliko mjeseci kasnije su nacisti došli na vlast i u martu 1933. službeno i konačno zabranili film. Dugo se smatrao izgubljenim, ali je pronađen 1958. u tadašnjoj DR Njemačkoj, iako bez izbačenih scena. One su naknadno rekonstuirarne sa suvremenim glumcima prilikom prikazivanja filma na istočnonjemačkoj televiziji 1973.

Uloge[uredi | uredi kod]

2

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Wolfgang Gersch, Werner Hecht (Hrsg.): Bertolt Brecht: Kuhle Wampe. Protokoll des Films und Materialien. Edition Suhrkamp 362, Frankfurt/Main 1969.
  • Wolfgang Gersch: Kuhle Wampe oder Wem gehört die Welt? In: Günther Dahlke, Günther Karl (Hrsg.): Deutsche Spielfilme von den Anfängen bis 1933. Ein Filmführer. Henschel Verlag, 2. Auflage, Berlin 1993, S. 298 ff. ISBN 3-89487-009-5.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]