La Peste

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kuga (roman))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
La Peste
Autor(i)Albert Camus
Naslov prijevodaKuga
Država Francuska
Jezikfrancuski
Žanr(ovi)filozofski roman, absurdistička fikcija
IzdavačLibrairie Gallimard
Datum izdanja1947
Vrsta medijatvrdi i meki uvez

Kuga (franc.: La Peste) je roman francuskog književnika i filozofa Alberta Camusa iz 1947.

Roman je kronika koja opisuje fiktivnu epidemiju kuge što je 40-ih godina 20. stoljeća zahvatila Oran. Pisan je u trećem licu iako ga zapravo piše jedan od sudionika zbivanja, doktor Bernard Rieux, pri čemu se koristi i bilješkama drugog važnog lika, Jeana Tarroua. Uz njih dvojicu, značajni likovi su i kriminalac Cottard, zaljubljeni novinar Rambert, svećenik Paneloux te Joseph Grand, činovnik koji pokušava napisati knjigu. Od početka epidemije i invazije štakora pa do njezinog povlačenja, opisane su sudbine ljudi koji se pokušavaju nositi sa sveprisutnom bolešću i tjeskobom u zatvorenom gradu. Djelo se često tumači i kao alegorijski prikaz otpora nacističkoj okupaciji.

Kuga je stvarana sedam godina: početna verzija bila je gotova 1943., a nakon mnogih prepravljanja objavljena je četiri godine kasnije. Za potrebe pisanja Camus je proučavao medicinske priručnike i razna književna djela u kojima je bolest opisana. Glavnu temu romana čine filozofska pitanja o apsurdnosti života, smrti, patnji, ljubavi i solidarnosti. Djelo je vrlo složeno i pisano na tradicionalan način za razliku od Stranca koji je, međutim, daleko popularniji.

Godine 1992. je snimljena filmska adaptacija u režiji Luisa Puenzoa sa Williamom Hurtom i Sandrine Bonaire u glavnim ulogama.