Krvni serum

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Priprema seruma za lipidni panel kojim se testiraju nivoi holesterola

U krvi, serum je komponenta koja se ne sastoji od krvnih ćelija (serum ne sadrži bela i crvena krvna zrnca) i faktora zgrušavanja. On je krvna plazma iz koje su odstranjeni fibrinogeni. Serum obuhvata sve proteine koji ne učestvuju u zgrušavanju krvi (koagulaciji) i sve elektrolite, antitela, antigene, hormone, i druge egzogene supstance (npr. lekove i mikroorganizme).

Ispitivanjem seruma se bavi serologija. Ona može da obuhvata proteomiku. Serum se koristi u brojnim dijagnostičkim testovima, kao i za određivanje krvne grupe.

Krv se centrifugira da bi se odstranile ćelijske komponente. Antikoagulisana krv daje plazmu koja sadrži fibrinogen i faktora zgrušavanja. Koagulisana krv (zgrušana krv) daje serum bez fibrinogena, mada se neki faktori zgrušavanja zadržavaju.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Martin, Elizabeth A., ur. (2007). Concise Medical Dictionary (7th izd.). Oxford, England: Oxford University Press. ISBN 0192806971. Pristupljeno 8. 9. 2009. 
  • Wang, Wendy; Srivastava, Sudhir (2002). „Serological Markers”. u: Breslow, Lester. Encyclopedia of Public Health. 4. New York, New York: Macmillan Reference USA. pp. 1088–1090. 

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]