Krst milosrđa (Republika Srpska)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Krst milosrđa.

Krst milosrđa je orden ustanovljen 1993. godine sistemom odlikovanja Republike Srpske definisanim Ustavom Republike Srpske u kome se kaže: "ordeni su javno državno priznanje Republike Srpske koje se dodjeljuje licima ili instituciji za izuzetne zasluge prema državi."

Orden Krst milosrđa ima jedan red i dodjeljuje se kolektivima i pojedincima za naročito isticanje u požrtvovanju i hrabrosti te njezi ranjenika i bolesnika za vrijeme borbe. U miru se dodjeljuje samo za izuzetna djela.[1]

Ovaj orden je dodijeljen (posljednjih godina)[uredi | uredi kod]

  • Odlukom o odlikovanjima, od 4. jula 2008. godine, predsednik RS Rajko Kuzmanović odlikovao je Smilju i Milana Vidovića, humaniste koji su donirali organe svoga sina koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći - Ordenom Krsta milosrđa za posebne zasluge i isticanje u ispoljavanju humanosti i požrtvovanja u izuzetnim situacijama spasavanja ljudskih života.
  • 1998. godine, ukazom predsednika Republike Srpske, Ordenom Krsta milosrđa odlikovan je Prof. dr Mladen Goronja, kardiolog, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.
  • Ljiljani Rikić, filantropu, Predsednici dobrotvorne organizacije Udruženje paraplegičara, oboljelih od dječje paralize i ostalih invalidnih lica Bijeljina, je Ordenom Кrst milosrđa odlikovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na Vidovdan 28. juna 2012. u Banjoj Luci.[2] Orden je Rikićevoj dodijeljen „za posebne zasluge u organizovanju i sprovođenju zdravstvene zaštite, staranju i njezi oboljelih od paraplegije, dječije paralize i ostalih invalidnih lica“

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]


Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]