Krnica (Marčana)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Porat Kernica u Raškom zaljevu

Krnica (tal. Carnizza) je mjesto u jugoistočnoj Istri u općini Marčana, u Istarskoj županiji.

Krnica
Krnica na mapi Hrvatske
Krnica
Krnica
Regija Istra
Županija Istarska
Općina/Grad Marčana
Mikroregija Labinština
Nadmorska visina 220 m
Geografske koordinate
 - z. š. 44.95 N
 - z. d. 14.05 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 286
Pošta 52208 Kernica
Pozivni broj (+385) 052
Autooznaka PU

Geografija[uredi | uredi kod]

Pored Krnica u sjeverozapadnoj Istri ova Krnica se nalazi se na 195 m nadmorske visine iznad Raškog zaljeva. Porat Kernica (luka) njen je obalni produžetak. Južno se nalaze Vareški i Peruški, a istočno je Rakalj. U mjestu se nalazi pošta, trgovina i nekoliko kafića. U blizini Kernice nalazi se nekoliko pitoresknih mjesta: Rakalj, Mutvoran, Peruški, Kavran, Barban, Gologorički Dol, Marčana.

Okolica Kernice pogodna je za jahanje, šetnje, brdski biciklizam, plivanje, ronjenje, vožnju barkom ili brodom.

Povijest[uredi | uredi kod]

Krnica je bila naseljena u rimsko doba o čemu svjedoče mnogobrojni arheološki nalazi među kojima se ističu žrtvenici posvećeni histarskom božanstvu Malesocusu (v, Autohtoni kultovi u Istri). Po nekim izvorima, Kernica je nekadašnja Faveria, izgrađena 2 km uzbrdo, iznad luke Karnički Porat, iz straha od morskih osvajača. Tuda je prolazila rimska cesta Via Flanatica, (Flanina, rim. Plomin) cesta koja je vodila iz Pule prema Liburniji. Rimljani su u blizini izgradili nekoliko građevina, uključivši i utvrdu kojoj je bila glavna zadaća nadgledanje ceste. 1903. godine u jednoj spilji nedaleko Krnice, pronađen je sanduk pun zlatnog i brončanog novca iz rimskog doba.

Samo ime, Krnica, Kernica, Karnica se po nekim istraživanjima vezuje uz keltsku riječ KAR, što znači kamen. Prvi put se u pisanim izvorima spominje 1243. g. Nakon toga, zbog ratova i kuge, mjesto je bilo napušteno, dok se veće naseljavanje mjesta veže za 1520. godinu kada su je tadašnji doseljenici, izbjeglice iz Dalmacije, nazvali “Sveta Marija Karnička”, a potom Kernica

Porat Kernica

Kultura[uredi | uredi kod]

Rokova (sv. Rock) - kulturni događaj koji se organizira 16. 08. svake godine i koji okupi više od 500 ljudi, Mještani Krnice nisu zadovoljni zbog toga što se Kernica kao jedno selo od 300-tinjak stanovnika toliko ne bavi kulturnim događajima poput susjednog sela Raklja koji je od ljeta 2009. počelo sa Rakljanskim kulturnim ljetom, gdje ljudi cijelo ljeto mogu naći svoj kutak za kulturu. No, Kernica ostaje na jedinom velikom događaju, Rokovi.

Istrijanski Underground Demofest - ovaj se događaj, od zime 2008. odvija u i izvan prostorija DVD-a (dobrovoljnog vatrogasnog društva) koji organizira BIS Udruga sa suradnjom Općine Marčana. Na tom "festu" nastupaju mlade pjevačke nade, grupe i kantautori...Ovaj događaj odvija se 2 puta godišnje, ljeti i zimi.

Promet[uredi | uredi kod]

Promet, kao takav, nije gust i nema značajnih gužvi. Po ljeti, kao i u svakom mjestu bude prometno, no kolona nema.

Privreda[uredi | uredi kod]

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema popisu stanovništva 2001. Kernica je imala 296 stanovnika da bi 2011. smanjilo na 286 stanovnika.

Sport[uredi | uredi kod]

Biciklizam, diving