Krivo srastanje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Krivo srastanje
Azra
Žanr Rock
Izašlo 1984.
Razdoblje snimanja listopad/studeni 1983.
Izdavač Jugoton
Producent(i) Branimir Štulić
Mjesto u diskografiji Kad fazani lete
(1983.)

Krivo srastanje
(1984.)
It Ain't like in the movies at all
(1986.)

Krivo srastanje šesti je album rock skupine Azra, snimljen tokom listopada i studenog 1983. godine u studiju Cream u Frankfurtu, te Ante Sonic Studio u Arnhemu, a objavljen 1984. godine u izdanju Jugotona.

Povijest[uredi | uredi kod]

Prije snimanja[uredi | uredi kod]

Krajem 1983. godine bubnjar Boris Leiner vraća se u Azru s odsluženja vojnog roka. Basist Mišo Hrnjak nakon povratka iz vojske prestaje se baviti glazbom, čime ujedno prestaje postojati najpoznatija postava Azre.

Zvuk[uredi | uredi kod]

Zvuk albuma raznovrsniji je nego na prethodnom Kad fazani lete. Prevladavajućem hard rock zvuku dodani su motivi funka i soula. Album donosi i prvu obradu narodne baštine u Klinček stoji pod oblokom, pjesmi koja će postati najveći radijski hit Azre. U 3N Štulić je preuzeo ritmičku strukturu pjesme Know Your Rights' grupe The Clash.

Teme[uredi | uredi kod]

Depresivna situacija u državi i osobni problemi autora odredili su ton albuma. Teme se kreću od pobune protiv konformizma, nemoći pojedinca u autokratskom sistemu i turobne društvene zbilje do preispitivanja autorovog unutrašnjeg svijeta i ispisivanja nizova nadrealnih slika. Štulić nije prihvaćao prigovore o nerazumljivosti stihova na albumu. U intervjuu beogradskom magazinu Nin kaže "Što nerazumljivije, to pametnije. Taj princip ne važi, radi se o predrasudi. Nema tu šifara. Kad se bolje udubiš vidiš da se radi o jednom pučkom tipu pjesme".[1].

Naslovnica[uredi | uredi kod]

Naslovnicu albuma izradio je dizajnerski studio Greiner & Kropilak, a prikazana je crno-bijela ilustracija radnika na izlasku iz tvornice. U donjem lijevom kutu nalazi se manja fotografija Branimira Štulića, okružena nazivom albuma i imenom grupe.

Popis pjesama[uredi | uredi kod]

  1. 3N (3:58)
  2. Mon ami
  3. Pukovnik i pokojnik (3:39)
  4. No comment (2:57)
  5. Krivo srastanje
  6. Jane
  7. Klinček stoji pod oblokom (4:24)
  8. MSP (4:40)
  9. Duboko u tebi (4:44)
  10. Nešto između (1:06)
  11. Flash

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Hrvoje Horvat – Johnny B.Štulić-Fantom slobode, Profil 2005.