Krivošije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Krivošije

Mapa Krivošija
Mjesto
Oblast Stara Hercegovina
Bratska plemena

Krivošije je naziv za crnogorsko pleme ili za visoravan i istorijsku mikroregiju blizu Kotora u Crnoj Gori, odnosno Staroj Hercegovini, na istočnim obroncima Orjena, iznad Risna.

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Krivošije su rtom Pazua podijeljene na Gornje i Donje Krivošije[1], a čine ih sela

Ova sela čine male grupe kuća koje su, prilagođavajući se konfiguraciji terena, podignute bez naročitog reda. Danas je većina sela skoro napuštena.

Prirodne odlike[uredi - уреди | uredi izvor]

Krivošije su poznati po najizrazitijim oblicima dubokog krša. Planine su pretežno pokrivene bjelogirčnom šumom (bukvom i dr.) a na Orjenu su očuvane i šume bora munike. U ledeno doba znatan dio Orjena bio je zahvaćen glacijacijom. Naslage leda bile su između ostalog oko Zvečave. Od središnjeg Orjena spuštaju se ledničke doline prema Grahovskom i Dragaljskom polju, koja su pokrivena flucioglacijalnim nanosom, debelim i do 10 m[2].

Klima[uredi - уреди | uredi izvor]

Klima je mediteranska i izmijenjeno mediteranska, karakteristična po obimnoj količini padavina zimi. Ljeta su topla i sušna.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Oblast je dobilo ime po nekom Krivošiću čije se ime pominje u dubrovačkom izvještaju iz XV vijeka[3]. Prema nekim izvorima, prvi pomen oblasti Krivošija u pisanim izvorima je iz izvještaja mletačkog zapovjednika u Risnu, Anđela Gonema, iz 1686. godine. U izvještaju se pominje 15-20 kuća u Krivošijama[4].

Kroz Krivošije prolazi put koji je bio značajan u srednjovjekovno i antičko doba. O tome svjedoče između ostalog ostaci popločanog puta u dubodolini Lupoglava[4].

Krivošije se nalaze na teritoriji nekadašnje turske nahije Riđani i dijelom Dračevice. Riđani, srednjovjekovni Vlasi, smatraju se precima Krivošijama. Zbog učestalih suboka i miješanja sa crnogorsko-hercegovačkim plemenima, Riđani polako nestaju[4].

Istraživanja plemena Krivošija pokazauju da se od 1430. do 1500. godine znatan broj stanovnika plemena odselio u Boku kotorsku. Seobe su nastavljene i u vrijeme turske vladavine. Krivošije u tom periodu učestvuju u ustancima plemena Nikšića i podlovćenske Crne Gore. Tada se u ove krajeve doseljavaju izbjeglice bratstava iz Kuča, Bjelopavlića, Pješivaca i iz okoline Cetinja. Od tih doseljenika razvijaju se u Krivošijama bratstva

Krivošijama vladaju Turci do 1684. godine, zatim pripadaju Mletačkoj republici do propasti Venecije 1797. godine, kada prelaze u sastav Austrougarske. Od 1807. pripadaju Francuskoj, od 1813. Crnoj Gori[2]. Bečkim kongresom 1814. godine, Krivošije su ponovo pod Austrougarskom kontrolom, kao dio Ilirskih pokrajina. Ovo je izazivalo pobune među lokalnim stanovništvom, od kojih je vjerovatno najpoznatiji onaj iz 1869. godine. Još danas u kraju postoje ostaci austrougarskih utvrda[5][4].

Vuk Karadžić je zabilježio da je 1834. u Krivošijama bilo oko 250 kuća i 1.200 duša, svi grčkog zakona[6].

Austrougarska vlada ovim krajem sve do 1918. godine kada je formirana Jugoslavija.

Crkve[uredi - уреди | uredi izvor]

Zanimljivosti[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Krivošije su područje s najvećom količinom padavina u Evropi – u prosjeku 480 -{mm}- dnevno[7].
  • Grčki mit kaže da se grobovi Kadmosa, osnivača Tebe, i njegove žene Harmonije nalaze na području Krivošija[8].

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]