Kriva ćuprija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Kriva ćuprija

Kriva ćuprija je kameni most na rijeci Radobolji, lijevoj pritoci Neretve, Mostar, Bosna i Hercegovina. Most je podignut 1558. godine, pa je tako stariji i od Starog mosta, koji je podignut 1566. godine. Po izgledu u potpunosti je identičan sa Starim mostom (razlika je u razmjeri), pa se smatra da je njegova gradnja bila uzorak graditeljima mnogo većeg i značajnijeg Starog mosta.

Nalazi se na rijeci Radobolji, oko sto pedeset metara uzvodno od njenog utoka u Neretvu.

Prvi spomen o mostu na Radobolji nalazi se u jednoj zakladnici iz 1558. godine, gdje legator izričito veli: “I prihodi će se trošiti na održavanje njegovog mosta na rijeci Radobolji”. Most je jednolučni, sa tačnim polukrugom dužine 8,56m i visine 4.15m. Preko ovog mosta se u toku dugog turskog perioda odvijao živi promet, jer je on dugo vremena bio jedini komunikacijski objekat za prelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Sve do prolaska željeznice kroz Mostar 1884. godine, ovaj se most nalazio na glavnom drumu koji je vodio od juga prema sjeveru i obratno. Regulacijom Radobolje i izgradnjom više željezničkih mostova preko nje, prestala je Kriva ćuprija gotovo da služi i za prelaz pješaka, jer se nalazi duboko u koritu Radobolje i pristup k njoj, i sa jedne i sa druge strane, je nepodesan.

Na ovom objektu su 1969. godine izvršeni konzervatorsko-restauratorski radovi i registrovan je kao spomenik kulture.

Kriva ćuprija je preživjela i posljednji rat, sa vidnim oštećenjima na ogradama, ali je, i pored toga, ostao u funkciji. Oštećeni most srušila je poplava 2001. godine. Ipak, ubrzo nakon toga, Kriva ćuprija je ponovno obnovljena, na inicijativu UNESCO, uz donaciju iz Luksemburga. [1]

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Hivzija Hasandedić, MM revija, dvobroj 12/13, juni 1997. godine.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]