Kraljičina kuća u Greenwichu

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kraljičina kuća
Queen's House
Pogled na Kraljičin dvorac
Pogled na Kraljičin dvorac
država  ENG

Kraljičina kuća (engleski: Queen's House) je ime historijskog dvorca u metropolitanskoj grofoviji Greater London u Greenwichu.[1]

Opis i historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Kraljičina kuća leži na južnoj obali rijeke Temze u Greenwich Parku, nedaleko od Starog kraljevskog vojno-pomorskog koledža i Kraljevskog opservatora. Zajedno s njima formira lokalitet Pomorski Greenwich, koji je 1997. upisan na UNESCO-vu Listu mjesta svjetske baštine u Evropi.[1]

Tulipansko stepenište

Taj dvorac od 22 sobe projektirao je i izgradio između 1616 i 1638 Inigo Jones.[2]

To je bila prva paladijevska građevina u Engleskoj, njenu gradnju naručio je James Stuart za rezidenciju svoje prve žene Anne Danske, ali je završena tek 1630-ih za ženu Charlesa I - Henriettu Mariju.[1]

Palača je 1806. pretvorena u školu, pa su joj dograđena dva nova krila povezana kolonadama sa glavnom zgradom.[1]

Centralni dio tog dvorca je Veliki salon u prizemlju, kocka promjera 12,2 m. Na gornjem katu se nalazi galerija, sa slikama; Gainsborougha, Reynoldsa, Turnera i Hogartha.

Kraljičina kuća poznata je po Tulipanskom stepeništu - prvom samostojećem stepeništu u Engleskoj. Njegova karakteristika je da ga nosi sistem konzola u zidovima, a svaka stepenica leži na onoj ispod.

Od 1937. Kraljičina kuća je dio Nacionalnog pomorskog muzeja.[1] U njoj je za Olimpijskih igara 2012. bio smješten VIP centar.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Greenwich (engleski). Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/place/Greenwich-borough-London. Pristupljeno 05. 02. 2017. 
  2. The Queen’s House (engleski). National Maritime Museum. http://www.rmg.co.uk/queens-house. Pristupljeno 03. 02. 2017. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]