Kraljevstvo Tavloara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kraljevstvo Tavolara
Regno di Tavolara
Zastava Grb
Položaj Kraljevstvo Tavloara
Glavni gradLa Punta del Kanone
Službeni jezici sardinski, italijanski
Uspostava 1836.
Površina
 -  Ukupno 7 km2
Stanovništvo
 -  Popis iz 1962  57
 -  Gustoća 11,4/km2
Vremenska zona +1
UTC +2 ljeti
Pozivni broj nema
Web domena nema

Kraljevstvo Tavora(ital. Regno di Tavolara) bila je mala neovisna država,koja je postajala u XIX i XX veku na ostrvu Tavolara.Vladarska obitelj Bertoleoni,bila je jedna od manjih kraljevskih obitelji u svetu,koja je vladala kraljevinom.Trenutno,teritorija Tavolare je de fakto deo Italije,iako zvanično akt o aneksiji nikad nije donet.

Ostrvo se nalazi severoistočno od Sardinije.Ima površinu od 5 km² i populaciju od 57 stanovnika.Osim jedinog naselja La punta del Kanone,na ostrvu se nalazi i vojna baza NATO-a

Istorija[uredi | uredi kod]

Godine 1836. kralj Sardinije Karlo Albert napravio je zvaničnu državničku posetu ostrvu i njenom monarhu Đusepe Bertoleoniju. Đusepe je umro 1845. godine i vlast je preuzeo njegov sin Paolo,koji je postao kralj Paolo I. Prilikom krunisanja, saopšteno je da je britanska kraljica Viktorija priznala suverenitet kraljevstva.

Kraljevska grobnica na Tavolari

Za vreme postojanja Kraljevstva Tavolara,ona nije uključena u jedinsvenu Italiju. Tokom vladavine vlade Kraljevine Italije, Paolo je platio 12.000 funti za zemljište na severoistočnom rtu ostrva kako bi izgradio svetionik, koji je postao funkcionalan 1868 godine.Suverinitet ostrva Tavolara potvrđena je i 1903. godine kad je kralj Italije Viktor Emanuel III potpisao ugovor o prijateljstvu Kraljevine Italije sa Kraljevstvo Tavolara.

Posle smrti Paola I, 1886. godine strana štampa je izveštavala o tome da je ostrvo postalo republika. Njujork tajms je, u jednom od svojih članaka, opisao vladu Tavolare sa predsednikom i odbor od šest članova koje se bira glasanjem. Ostali mediji tog vremena su izveštavali o planiranim trećim predsedničik izborim Tavolare 1896. godine. Međutim, polovinom XX vijeka, sve ove informacije su osporene i smtralo se da su zasnovane samo na glasinama.

Gubitak neovisnosti[uredi | uredi kod]

Treći kralj Tavolare bio je Čarls I. Nakon njegove smrti 1928 zamenio ga je njegov sin, Paolo II. Međutim, kralj Paolo II je otišao u inostranstvo, a na svoje mesto postavio je svoju tetku Mariandželu. Kraljica Mariandžela umra je 1934 godine, a vlast na ostrvu preuzima Kraljevina Italija.

Nakon ovog događaja, Pavle II je i dalje tvrdio da kraljevstvo postoji, s obzirom da on i dalje bio zakoniti vladar ostrva. Godine 1962. Pavle II je umro, a na ostrvu je iste godine izgrađena NATO baza i time je okončana neovisnost ostrva.

Sin Pavle II bio je Karlo II i takođe se nazivao kraljem Tavolare. Njegov sin je Tonio Bertoleoni,ima italijansko državljanstvo i vodi restoran na ostrvu. I on se naziva kraljem ostrva. Političk, ostrvo u interesu vanjiskih poslova, predstavlja knez Ernesto Jeremija sa Tavolare, koji živi u gradu La Specija u Liguriji i koji je napisao istoriju ostrva.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Meissner, Hans Otto (1963). Unknown Europe. trans. Florence and Isabel McHugh. London and Glasgow: Blackie & Sons. str. 27-. 
  • „La République de Tavolara”. A travers le monde aux pays inconnus. Paris: Librairie Hachette. 1896. str. 176. 
  • Meissner, Hans Otto (1963). Unknown Europe. trans. Florence and Isabel McHugh. London and Glasgow: Blackie & Sons. str. 23-. 

Spoljapne vijeze[uredi | uredi kod]

povenano acra