Geunchogo od Baekjea

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kralj Geunchogo od Baekjea)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Geunchogo od Baekjea
Hangul근초고왕
Hanja近肖古王
Revidirana romanizacijaGeunchogo-wang
McCune–ReischauerKǔnch'ogo-wang

Geunchogo od Baekjea (324-375, vl. 346-375) bio je 13. po redu vladar države Baekje, jednog od Tri kraljevstva Koreje,[1] a za čije je vladavine država Baekje uživala vrhunac teritorijalne ekspanzije i političkog uticaja.

Geunchogo je bio drugi sin kralja Biryua, a naslijedio je kralja Gyea, koji je pripadao suparničkom ogranku vladajuće dinastije. Po dolasku na vlast je nastojao konsolidirati vlast tako što je ograničio vlast plemstva i uveo sistem uprave u kome su lokalni velikodostojnici bili odgovorni isključivo njemu. Oženio se za princezu klana Jin, a što će postati običaj svih njegovih nasljednika. Prijestolnicu je premjestio u Hansan, današnji Seul.

Vlast je dodatno konsolidirao sklopivši 366. sporazum o savezništvu sa državom Silla. Godine 369. je porazio Mahanski plemenski savez i anektirao njihovu teritoriju (današnji Jeolla-do). Države Konfederacije Gaya su potom postale vazali Baekjea. Iste godine ga je, pak, napala sjeverna država Goguryeo; Geuchongo je odgovorio tako što je svog sina Geungusua pokrenuo u protivnapad tokom koga je 371. ubijen kralj Gogugwon od Goguryeoa i osvojena goguryeoska prijestolnica Pjonjang.

Nastojeći dodatno ojačati svoj položaj, godine 372. je poslao diplomatsku misiju u južnu Kinu, na dvor Istočne dinastije Jin. Tamo je dobio titulu počasnog guvernera nekadašnje Kapetanije Lelang. Geunchogo je također uspostavio i trgovačke kontakte na istoku, na japanskom otoku Kyushu, odnosno sa državom Wa. Tamo su poslani učenjaci Wani (Wang In) i Ajikigi kako bi Japance podučavale konfucijanstvu i kineskim slovima.

Godine 375. ga je naslijedio sin Geungusu.

Napomene i reference[uredi | uredi kod]

  1. Il-yeon: Samguk Yusa: Legends and History of the Three Kingdoms of Ancient Korea, translated by Tae-Hung Ha and Grafton K. Mintz. Book Two, page 120. Silk Pagoda (2006). ISBN 1-59654-348-5
Kraljevske titule
Prethodi:
Gye od Baekjea
Kralj države Baekje
346 -375
Slijedi:
Geungusu od Baekjea