Asa od Jude

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kralj Asa)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kraljevi Jude

Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Asa (hebrejski: אָסָא, moderni: Asa tiberijski: ʾĀsâ) je bio peti kralj Kuće Davidove i treći kralj Jude. Bio je sin Abijama i praunuk Solomona. William F. Albright mu je vladavinu smjestio u period 913. pne.-873. pne., dok ga je E. R. Thiele smjestio u period 911. pne.-870. pne.. 1 Kraljevi i 2 Ljetopisi su povoljno opisali njegovu vladavinu, a obje biblijske knjige navode kako je vladao 41 godinu.

Prorok Azarija, sin Odedov, savjetovao je Asu da se drži judaizma i Asa je taj savjet poslušao. Uništio je sva idolopoklonička svetišta i progonio štovatelje stranih bogova, uključujući kraljicu majku Makaah. Također je progonio prostitutke. Za vrijeme njegove vladavine je u Judi zavladao takav mir i prosperitet da su sa sjevera došli mnogi pripadnici plemena Levi i Efrajim kako bi uživali u blagodati mira dok je sjeverno Kraljevstvo Izrael bilo zahvaćeno nemirima nakon smrti Jeroboama I.

Biblija navodi kako je Asa iskoristio godine mira kako bi izgradio tvrđave, te da je porazio vojsku Zeraha, "etiopskog" poglavice u egipatskoj službi. Pred kraj vladavine ga je sa sjevera napao sjevernjački kralj Baaša i počeo graditi tvrđavu tik do Jeruzalema. Asa se odlučio tu prijetnju suzbiti tako što je uzeo zlato i srebro iz Hrama te ga odnio Ben-Hadadu I, kralju Damaska te ga zamolio da Baašu napadne s leđa. Ben-Hadad I je to učinio, te se Baaša morao povući, a Asa srušio tu tvrđavu.

Asin uspjeh su, međutim, kritizirao prorok Hanani, držeći da se vladar Jude morao uzdati u Božju, a ne stranu pomoć. Asa ga je na to dao zatvoriti. Tada su se njegovi nožni prsti inficirali, a infekcija proširila na ostatak tijela. Umjesto da za savjet pita svećenike i proroke, on je pomoć tražio od liječnika, ali od njih nije bilo pomoći, te je Asa umro.

Asa je nakon smrti pokopan sa svojim precima u Jeruzalemu, u grobnici koju je sam dao iskopati. Naslijedio ga je sin Jehošafat.


Asa od Jude
bočni ogranak od Pleme Juda
Prethodi:
Abijam
Kralj Jude
Albright: 913. pne. – 873. pne.
Thiele: cca.911. pne. – 870. pne.
Galil: c.911. pne. – 870. pne.
Slijedi:
Jehošafat