Abijam

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kralj Abijam)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Abijam ("otac mora" ili "moj otac je more" ili "moj otac je bog Yam") bio je četvrti kralj Kuće Davidove i drugi kralj Jude. Bio je sin Rehoboama, unuk Solomona i praunuk Davida. U Bibliji se navodi kao "Abija ("moj otac je Yahweh"). William F. Albright mu je vladavinu smjestio u period 915. pne.-913. pne., dok ga E. R. Thiele smješta u period 913. pne.-911. pne.. Hebrejska Biblija tvrdi da je vladao tri godine. Majčino ime mu je bilo Maaka ili Miheja, unuka zloglasnog Abishaloma (Absaloma).

Rat protiv Jeroboama I[uredi | uredi kod]

Abijah je poduzeo značajne napore kako bi Kraljevstvo Izrael stavio pod svoju kontrolu. Vodio je veliku bitku protiv sjevernjačkog kraja u Planinama Efrajima; 2 Ljetopisi navode da je u njoj sudjelovalo 1,2 miliona ljudi. Abijah se prije nje obratio vojsci Izraela pozvavši je da prijeđe na njegovu stranu, ali ga ona nije poslušala. Abijahovi ratnici su u njoj odbili pokušaj opkoljavanja te natjerali Jeroboama I na povlačenje, ubivši polovicu njegove vojske.

Iako Abijah nije uspio pokoriti sjever, Jeroboam I je bio toliko pogođen porazom da više nije mogao prijetiti Kraljevstvu Juda.

Abijah je imao četrnaest žena i tridesetšestoro djece. Sahranjen je kraj predaka u Jeruzalemu. Naslijedio ga Asa.


Abijam
bočni ogranak od Pleme Juda
Prethodi:
Rehoboam
Kralj Jude
Albright: 915. pne. – 913. pne.
Thiele: c.913. pne.– 911. pne.
Galil: c.914. pne. – 911. pne.
Slijedi:
Asa