Krajkovići

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Krajkovići
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Opština/Općina Trebinje
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 23
Geografija
Koordinate 42°45′06″N 18°09′57″E / 42.7517°N 18.1658°E / 42.7517; 18.1658
Krajkovići is located in BiH
Krajkovići
Krajkovići
Krajkovići (BiH)
Ostali podaci
Pozivni broj 059


Koordinate: 42° 45′ 06" SGŠ, 18° 09′ 57" IGD
Krajkovići su naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Trebinje koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 23 stanovnika.[1]

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Selo se nalazi u Hercegovini, 20 km jugozapadno od Trebinja.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Do početka 13. stoljeća područje pripada srednjovjekovnoj župi Popovo, koja je bila konstitutivni dio Huma, sve do njegovog raspada. Popovo, zajedno sa Primorjem i Žabom, ostaje u neposrednom posjedu kneza Andrije i njegovih potomaka Andrijići gube Primorje, koje dospijeva u posjed Dubrovnika, ali kao baruni bosanskog kraljevstva i dalje zadržavaju žapsku i popovsku župu sve do propasti bosanske države, bilo kao neposredni vazali bosanskog kralja, ili češće vazali Sankovića i Kosača.

Arheologija[uredi - уреди | uredi izvor]

U periodu 1964. - 1976. godine Zavičajni muzej Trebinje je vršio istraživanja. Pokretni arheološki materijal je pohranjen u prostorijama muzeja.

Arheološkim iskopavanjima je utvrđeno postojanje praistorijskog gradinskog naselja na brdu Kličanj. Pronađeno je malo fragmenata keramike, kućnog lijepa i kulturni sloj debljine 20 cm iz bronzanog ili gvozdenog doba. Većina fragmenata na ovom lokalitetu pripada dobro pečenim velikim posudama grube fakture i lošije izrade. Uglavnom su svijetlocrvene boje sa izvjesnim glačanjem sa spoljne i unutrašnje strane. Na većem broju primjeraka vidi se rad od slabije gline sa primjesom krupnijeg pijeska. Osim grubljih, pronađene su i manje količine finijih fragmenata.

Iz srednjovjekovnog perioda, nalaze se ostaci crkve i nekropola sa stećcima. Sačuvana visina zidova crkve iznosi 0,80 m. Unutrašnje dimenzije iznose 4,00 x 2,65 m. Vrata, široka 0, 70 m, nalazila su se na zapadnoj strani. Zidana je od neklesanog kamena, bez maltera. Nije imala apsidu. U unutrašnjosti crkve, u jugoistočnom uglu, na udaljenosti 15 cm od istočnog zida, prilikom iskopavanja je pronađen kameni stub (0,70 x 0, 40 x 0,25 m) sa oborenom časnom trpezom. Vjerovatno je u suprotnom uglu postojao još jedan takav stub, te je časna trpeza (dimenzija 0,75 x 0,40 x 0,25 m) stajala naslonjena na istočni zid crkve i dva stuba.

Oko crkve se prostire nekropola od osamdeset stećaka, od čega je pedeset ploča i trideset sanduka. Obrada je različita, a veći broj primjeraka je dobro obrađen. Orijentisani su prema pravcu zapad-istok i svrstani u nizove. Pet primjeraka je ukrašeno.

Ovo arheološko područje je nacionalni spomenik BiH. [2]

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Nacionalnost 1991.
Srbi 19
Muslimani 0
Hrvati 0
Jugosloveni 3
ostali 1
Ukupno 23

Privreda[uredi - уреди | uredi izvor]

Puzzle stub cropped.png Ovaj dio članka je u začetku.
Pogledajte kako uređivati članak i pomozite Wikipediji u njegovom proširenju.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 
  2. Nacionalni spomenik

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]