Kraj rimske vlasti u Britaniji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kraj rimske vlasti na otoku Britaniji od 383. do 410. godine.
Historijska karta rimske provincije Britanije oko 410. godine. Prikazuje rimske utvrde i ceste te razna domorodačka britska plemena.

Kraj rimske vlasti u Britaniji je termin kojim se označava period u kojem je Rimsko Carstvo okončalo svoje veze s provincijom Britanijom. Taj period označava prijelaz od rimske k poslijerimskoj Britaniji. Ni jedan datum koji bi to označio ne bi bio točan, jer rimska vlast nije svugdje okončala svoju vlast u isto vrije, jer i okolnosti pod kojima je nastupio svršetak rimske vlasti nije bio svugdje isti.

410. je godina koju preferira većina historičara. Te je godine rimski car Honorije odgovorio na zahtjev za pomoć reskriptom (Honorijev reskript) u kojem je romaniziranim Britima napisao neka se sami snađu za vlasitu obranu. Neki historičari preferiraju 409. godinu, kad su romanizirani Briti otjerali rimske magistrate iz svojih gradova.

Godina 383. označava pak kraj rimske vlasti na sjeveru i zapadu provincije Britanije. Te godine rimske su se snage zauvijek povukle iz tih krajeva. Budući da je veza tih zemalja i Rima zapravo više bila vojna okupacija nego civilno društvo, pukla je čim su vojne snage otišle.

Nakon pada rimske vlasti uslijedilo je anglosasko naseljavanje Britanije.

Povezano[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]