Koutammakou

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Koordinate: 10°06′N 1°04′E / 10.100°N 1.067°E / 10.100; 1.067

Koutammakou, zemlja Batammariba
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Togo Taberma house 01.jpg

 Togo

Koutammakou na karti Togoa
Koutammakou
Koutammakou
Lokacija Koutammakoua u Togou
Registriran: 2004. (28. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: v, vi
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Koutammakou je područje od 500 km² u pokrajini Kara, na sjeveroistoku Togoa, u blizini granice s Beninom. Tu obitava narod Batammariba (također poznat i kao Tamberma, Tammari ili Somba), čije su glinene kružne kuće sa slamnatim stožastim krovovima (Takienta) postali simbol Togoa.

Mnoge kuće imaju dva kata, neke imaju ravne glinene krovove, a one sa žitnicama imaju primitivne kupole. Neke od kuća imaju tornjeve i odražavaju društvenu strukturu zemljoradnika povezanih sa šumom. Grupirane su u sela koja imaju ceremonijalne prostore, izvore, te svete stijene ili druga sveta mjesta za ceremonije inicijacije.

Iznutra razina prostora često se artikulira kroz kombinaciju stupova i greda koji uz potporu susjednih zemljanih spojenih zidova podržavaju pod kata. Gornji kat, na koji se penje zemljanim stubama ili ljestvama, služe različitim funkcijama (sušenje žita, smočnica, spavanje), kao i eventualni otvoreni prostori i zatvorene komore (npr. za kuhanje, ili sklanjanje stoke noću).

Ispred kuća se nalaze čunjasti simboli plodnosti od gline koji su služili kao svetišta, te su posvećeni nekim božanstvima, precima, divljim igrama ili različitim duhovima. Često imaju neke otvore na razini tla, ili na vrhu.

Kulturni krajolik Koutammakoua je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi jer je "u ovom krajoliku priroda snažno povezana s društvenim ritualima i vjerovanjima, što svjedoči sklad nastambi naroda Batammariba s njihovim prirodnim krajolikom".

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]