Koruško odijelo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Koruško odijelo

Koruško odijelo (nem. Kärntner Anzug) je tradicionalna muška narodna nošnja smeđe boje, koja je uvedena 1911. godine u austrijskoj pokrajini Koruškoj.

Historija

[uredi | uredi kod]

Svaka regija, svaka država ponosi se svojom tradicionalnom nošnjom. Uz lijepu žensku nošnju, muška nošnja je pozitivan dodatak. To je također slučaj u Koruškoj s "koruškim odijelom", koje vuče korijene iz prošlog stoljeća i često ga je obnavljao koruški Heimatwerk, zadržavajući tradicionalne specifikacije.

S jedne strane, kvaliteta tkanine prilagođena je današnjim zahtjevima, s druge strane, napravljene su određene promjene u području kroja i udobnosti nošenja. Krajem 19. stoljeća većina ljudi koji su nosili tradicionalnu korušku nošnju nosila je sivi kaput sa zelenim ovratnikom prema štajerskom uzoru nadvojvode Johanna.[1]

Godine 1911, nakon osnivanja Koruškog pokrajinskog saveza (nem. Kärntner Landsmannschaft), i na njihovu inicijativu, predstavljeno je koruško odijelo, koje je dizajnirao slikar Leopold Resch iz Villacha, na osnovu motiva stare narodne nošnje iz Kanalske doline, koja se nalazi na tromeđi Austrije, Slovenije i Italije. Uredbom Vlade Koruške iste godine, ova je nošnja uvedena kao službena državna nošnja za muškarce. Cilj ove uredbe bio je jačanje nacionalne svijesti. Odijelo je prvi put predstavljeno javnosti na državnom sajmu rukotvorina 1911. godine.[2]

Izgled

[uredi | uredi kod]
Stara muška narodna nošnja iz Labotske doline

Koruško odijelo je smeđe boje lješnjaka ili kestena i ima zelene revere; nosi se i baršunasti prsluk sa cvjetnim ukrasima. Smeđa boja trebala je simbolizirati povezanost sa zemljom ili domovinom.[3] Za razliku od većine drugih austrijskih narodnih nošnji - poput raširenog štajerskog odijela - koruškom se odijelu ponekad pripisuje i politička simbolika; Posebno se bivši austrijski političar Jörg Haider često pojavljivao u ovoj odjeći; isto tako i članovi tradicionalnih koruških udruga i saveza. Nedavno su se pojavile kritike da pokrajina Koruška na Haiderovu inicijativu isplaćuje subvencije za kupnju koruških odijela unatoč teškoj proračunskoj situaciji.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. „Kärntner Anzug” (de-AT). www.heimatwerk-kaernten.at. Pristupljeno 25. marta 2023. 
  2. „Trachtenaustausch über Grenzen hinweg”. 19 February 2013. Arhivirano iz originala na datum 23. septembra 2014. 
  3. Diem 1995: str. 36

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Diem, Peter (1995) (de). Die Symbole Österreichs - Zeit und Geschichte in Zeichen. Beč: Kremayr & Scheriau. 
  • Franz C., Lipp (1984) (de). Tracht in Österreich. Geschichte und Gegenwart. Beč: Christian Brandstätter. ISBN 3-85447-028-2. 
  • Franz, Koschier (2004) (de). Kärntner Trachten: lebendige Kärntner Volkstracht. Klagenfurt: Kärntner Heimatwerk.